EU bereikt akkoord wet gegevensbescherming
Dinsdagavond bereikte de Europese Unie een akkoord over herziening van de wet gegevensbescherming. De wet moet zorgen voor betere controle over privacygevoelige informatie van burgers, terwijl bedrijven kunnen profiteren van de digitale markt.
Wet gegevensbescherming
De nieuwe wet aangaande gegevensbescherming is zowel interessant voor de burger als voor het bedrijfsleven. De huidige wetgeving stamt uit 1995 en daarom is het volgens Věra Jourová, Europees commissaris voor Justitie, Consumentenrechten en Gendergelijkheid, hoog tijd voor herziening. 'Deze nieuwe Europese regelgeving is goed voor burgers en goed voor het bedrijfsleven. Beide groepen zullen profiteren van duidelijke regelgeving die past in het digitale tijdperk, regelgeving die zorgt voor stevige bescherming en tegelijkertijd kansen creëert een innovatie aanmoedigt in de Europese markt.'
Burgers kunnen onder de nieuwe wet profiteren van onder andere het recht om persoonlijke data te verplaatsen tussen service providers, het recht om vergeten te worden en het recht om op de hoogte gesteld te worden wanneer je persoonlijke gegevens gecompromitteerd worden door bijvoorbeeld een data breach.
Voor de zakelijke markt verandert er ook veel in positieve zin. Zo zal het bedrijfsleven enkel nog met een enkele Europese autoriteit te maken hebben. Door het instellen van een enkele autoriteit wordt verwacht dat er zo'n 2,3 miljard euro per jaar bespaard kan worden. Tevens biedt de wet mogelijkheden tot ombuiging van de wet naarmate een casus daarom vraagt. Geen eenheidsworst voor elk Europees bedrijf meer dus, maar een wetgeving die past bij een flexibel bedrijfsleven.
Van krachtwording wet gegevensbescherming
Herziening van de wet startte in 2012. Voordat de wet definitief aangenomen wordt buigt de verantwoordelijke commissie binnen het Europees Parlement zich nog over de tekst. Dat zal begin 2016 worden. De wet zal dan twee jaar later, in 2018, van kracht worden.
Meldplicht datalekken
Nederland loopt voor op de Europese wetgeving aangaande gegevensbescherming. Bij ons gaat vanaf 1 januari 2016 de meldplicht datalekken in. Deze meldplicht verplicht bedrijven tot het melden van datalekken wanneer hier persoonsgegevens bij betrokken zijn. Meer over de meldplicht lees je hier.
Voor meer informatie lees je het persbericht van de Europese Comissie aangaande het akkoord over de wet gegevensbescherming.