Enquête SANS Institute: “Zijn bedrijven klaar voor de EU NIS2-richtlijn?”

Redactie WINMAG Pro

Nu cyberbeveiliging een hogere prioriteit krijgt voor organisaties in heel Europa komt SANS Institute met een enquête om de gereedheid en het algemene bewustzijn voor de NIS2-richtlijn van de Europese Unie te beoordelen. NIS2 Directive Readiness  Awareness is een initiatief en een cruciale stap om inzicht te krijgen in de mate waarin organisaties zijn voorbereid op de uitgebreide veranderingen die deze cyberbeveiligingsregelgeving met zich meebrengt.

Nu de NIS2-richtlijn de reikwijdte zal vergroten en de beveiligings- en rapportage-eisen aanscherpt, is de timing van deze enquête van cruciaal belang om organisaties te helpen bij de uitdagingen en kansen van het immer veranderende cyberbeveiligingslandschap.

"We zijn getuige van de snelle evolutie qua aanvallen en ontwikkelingen binnen cybersecurity, en de introductie van de NIS2-richtlijn markeert een cruciale vooruitgang in de regelgeving voor cyberbeveiliging", zegt Dean Parsons, Certified Instructor bij SANS Institute en auteur van de enquête. "Ons initiatief komt op een belangrijk moment en is bedoeld om organisaties de inzichten te geven die nodig zijn om de nieuwe regelgeving succesvol te doorlopen. Het gaat niet alleen om paraatheid, maar ook om de weg naar een uitgebreide(re) compliance en het versterken van de collectieve verdediging."

Parsons vervolgt: “Nu de richtlijn op 17 oktober aanstaande moet zijn omgezet in nationale wetgeving voor alle EU-lidstaten komt dit onderzoek op een belangrijk moment. Het biedt inzichten die veelbelovend zijn om organisaties te sturen in de richting van verbeterde beveiligingsmaatregelen en is een belangrijke poging om te begrijpen waar organisaties
staan in hun voorbereiding. Nederland heeft overigens al aangegeven deze deadline niet te
halen
.”

De urgentie voor robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen is nog nooit zo duidelijk geweest nu we dichter bij het moment komen dat de NIS2-richtlijn een nationale wetgeving wordt. Door deel te nemen, dragen organisaties niet alleen bij aan onderzoek, maar zetten ze ook een belangrijke stap in de versterking van hun verdediging tegen de hedendaagse opkomende cyberbedreigingen.

Bojan Zdrnja, die samen met Dean Parsons aan de enquête heeft gewerkt: “SANS Institute’s initiatief maakt deel uit van een bredere inspanning om middelen en onderwijs te bieden rondom de aanstaande NIS2-richtlijn. Later dit jaar zal er een uitgebreid rapport volgen zodat organisaties een echte blauwdruk krijgen voor het navigeren door de complexiteit van de NIS2-richtlijn.”

Terwijl de NIS2-richtlijn de weg bereidt voor het volgende tijdperk van cyberbeveiliging in Europa, blijft het SANS Institute vooroplopen en begeleidt het organisaties door deze overgangsperiode met expertise, middelen en bruikbare inzichten. Geïnteresseerden worden verzocht terecht via deze link aan de enquête deel te nemen. Naast deze enquête is er ook een portaal opgezet waar organisaties terecht kunnen voor verdere informatie over de aanstaande richtlijn. Zo vindt er binnenkort ook een gezamenlijk webinar met ENISA plaats waarin er vanuit EU-oogpunt tekst en uitleg wordt gegeven over deze nieuwe regelgeving.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie