Energieverbruik nauwelijks hoger ondanks massaal thuiswerken

Redactie WINMAG Pro
Nederland werkt thuis. Je zou denken dat het energieverbruik daardoor flink toeneemt, maar niets is minder waar. Het energieverbruik is nauwelijks hoger en dat is goed nieuws. Zowel voor het milieu als voor onze portemonnee.

Zonnige dagen

Doordat de zon zich de laatste weken veel laat zien worden onze woningen gedurende de dag goed opgewarmd door de zon en is het aanzetten van de verwarming niet nodig. Alleen in de avonduren en ‘s nachts is het af en toe koud met een enkele keer wat vorst aan de grond. Er is een lichte stijging van 2 tot 4 procent te zien rond het energieverbruik, geeft Essent aan. “Wat wij constateren is dat het verbruik toeneemt, maar dat is marginaal”, aldus woordvoerder Ronald Sutmuller. We stoken nu doordeweeks evenveel als een normale dag in het weekend.

Zonnepanelen op volle toeren

Door de zonnige dagen draaien zonnepanelen op volle toeren. Op 21 april is er zelfs een record bereikt. Door de harde oostenwind en de zon is er dinsdagmiddag maar liefst 10 miljard watt zonne energie opgewekt. Een absoluut record. Hierdoor kon naar schatting twee derde van de elektriciteit geleverd worden door windmolens en zonnepanelen.

Deze maand schijnt de zon ongeveer twee keer zoveel als in deze periode vorig jaar, waardoor er veel energie opgewekt kan worden. In Nederland plaatsen ook steeds meer mensen zonnepanelen op hun woning. Er zijn nu zo’n 50 procent meer zonnepanelen in Nederland dan vorig jaar.

De energie die wordt opgewekt vanuit deze zonnepanelen wordt eerst verbruikt voordat wordt overgegaan op andere energie. De zonnepanelen produceren nu overdag veel energie, waardoor er een daling geconstateerd is voor het elektraverbruik.

Bedrijven en horeca gesloten

Een andere belangrijke factor is dat (grote) bedrijven en horecazaken de afgelopen en de aankomende weken gesloten zijn. Zij zijn normaal gesproken grootverbruiker als het aankomt op energie, doordat zij panden moeten opwarmen en andere voorzieningen draaiende moeten houden. Nu deze allemaal leeg zijn en buiten gebruik scheelt dit aanzienlijk veel energie. In ieder geval tot 20 mei zal dit blijven gelden, waarna er opnieuw gekeken wordt hoe de wereld eruit ziet na deze datum. Ook voor alle thuiswerkers is dit het geval. De zonnige dagen houden voorlopig nog even aan, waardoor ook dan de kachel nauwelijks hoeft te branden.

Besparen op energie

Dat we ondanks het thuiswerken nauwelijks meer energie verbruiken is goed nieuws voor de Nederlandse huishoudens. Nederlanders besparen graag op kosten zoals energie en zijn dan ook vaak op zoek naar energie aanbiedingen.

Via diverse websites kunnen de kosten vergelijken worden via een energievergelijker. Hierdoor weet je snel hoeveel geld je kunt besparen op de energierekening. Ook als we voorlopig nog verplicht zijn om thuis te werken.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie