Een vast IP-adres: eigenlijk onmisbaar voor bedrijven

Redactie WINMAG Pro
Een IP-adres is het identificatienummer van een computer. Vergelijk het met een telefoonnummer. Ieder apparaat dat met het internet verbindt krijgt zo’n unieke code waarmee het apparaat vindbaar wordt voor andere apparaten. Zo ontstaat ook de mogelijkheid om onderling informatie uit te wisselen.

Een IP-adres kan vast oftewel statisch zijn, of dynamisch. Dat laatste betekent dat de unieke code af en toe verandert omdat apparaten voortdurend een manier proberen te vinden om met elkaar te verbinden. Als bedrijf ben je echter gebaat bij een vast IP-adres. Dat is dan ook een van de voordelen van zakelijk internet.

Vaste apparaten

Als je een bedrijfspand hebt waar je met meerdere mensen werkt, heb je waarschijnlijk ook vaste apparatuur in huis zoals printers en beveiligingscamera’s en wil je daar vanaf verschillende computers gebruik van kunnen maken. Zeker bij een printer is dat wenselijk. Daarvoor is het nodig om een vast IP-adres te hebben. Daarnaast stelt een vast IP-adres je in staat om vanaf overal inzicht te hebben in de beelden van je beveiligingscamera via een veilige, stabiele en betrouwbare verbinding.

Pinapparaten en alarmsystemen

Natuurlijk wil je dat alle apparaten altijd naar behoren functioneren, maar bij sommige apparaten is dat nóg belangrijker dan bij andere. Denk bijvoorbeeld aan een alarmsysteem voor je bedrijfspand. Of een pinapparaat in je winkel of ander verkooploket. Het is van belang dat deze zaken constant kunnen blijven functioneren. Om te kans te vergroten dat deze altijd verboden blijven, is een vast IP-adres aan te raden.

Inloggen op afstand

Het zijn natuurlijk niet de beveiligingscamera’s waar je eventueel op afstand op wilt kunnen inloggen. De kans is zeer aanwezig dat je medewerkers hebt die af en toe vanaf een andere locatie werken, zoals bijvoorbeeld vanuit huis. Dat kan ook natuurlijk net zo goed voor jezelf gelden. Het is dan wel zo prettig als men van afstand kan inloggen op de server van het bedrijf om bij alle data te kunnen. Bij een dynamisch IP-adres dat tussentijds kan veranderen, kunnen er problemen ontstaan bij het maken van die verbinding. Een vast, statisch IP-adres voorkomt dat.

Mobiele apparaten synchroniseren

Mogelijk maak je als bedrijf gebruik van mobiele apparaten die je met elkaar gesynchroniseerd wilt hebben. Bijvoorbeeld smartphones en tablets die met een gemeenschappelijke cloud of server in contact moeten kunnen zijn en blijven. Ook in dit geval is een statisch IP-adres belangrijk om de continuïteit van die synchronisatie te waarborgen.

Eigen website of server hosten

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van dienstverlening voor een externe server waarop je bedrijfsdata bewaard wordt. Maar je kunt het ook binnenshuis willen houden en zelf de volledige controle willen behouden. In dat geval heb je een vast IP-adres nodig om je eigen server te kunnen hosten. Dat stelt je ook in staat om je eigen website te hosten en niet daarvoor afhankelijk te zijn van externe dienstverlening. Wil je je eigen webservers, FTP-servers en mailservers, dan moet je daarvoor een over vast IP-adres beschikken.

Als bedrijf is het dus zeker geen overbodige luxe om zakelijk internet met een vast IP-adres te hebben, want dan ben je ervan verzekerd dat al je apparaten kunnen samenwerken en volledig tot je dienst kunnen zijn. Daarnaast biedt zakelijk internet ook adequatere klantenservice en maatwerkoplossingen, want nog meer goede redenen zijn om daarvoor te kiezen.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie