Een op de vijf Nederlanders is informatie van voorganger tegengekomen op werklaptop of -telefoon

Redactie WINMAG Pro

Een op de vijf (20%) van de Nederlandse werkenden met apparatuur van de zaak is hierop wel eens informatie van zijn of haar voorganger tegengekomen. Deze informatie omvat onder andere foto’s, mails of andere gegevens. Dit blijkt uit onderzoek van IT-bedrijf Aces Direct onder meer dan 1.000 werkende Nederlanders, die werkzaam zijn in organisaties met 250 tot 1200 medewerkers.

Bruikleen van werkapparaten

Over het algemeen is het bij organisaties de regel dat medewerkers hun werkapparatuur aan het einde van hun dienstverband weer inleveren. Deze apparatuur wordt vervolgens doorgegeven aan nieuwe medewerkers. Toch zegt maar liefst vijftien procent dat zij hun smartphone, laptop of tablet van de zaak nooit hebben ingeleverd toen zij uit dienst gingen. Ook blijkt dat niet elke werkgever de uitgegeven apparatuur terug hoeft: een op de vijf (21%) Nederlanders mag na het einde van hun dienstverband hun smartphone, laptop, desktop of tablet van de zaak houden.

Sven van Boxtel, Managing Director bij Aces Direct, zegt hierover: “Het is erg zorgwekkend dat werkgevers nog zo veel devices uitgeven die bestanden of gegevens van de vorige gebruikers bevatten. In de AVG-regelgeving staat immers dat persoonlijke gegevens, ook op bedrijfsapparaten, strikt moeten worden beschermd. Wanneer data niet zorgvuldig wordt gewist, kan dit datalekken, financiële schade en reputatieschade tot gevolg hebben. Daarbij komt dat het voor een nieuwe gebruiker tot wantrouwen kan leiden als zij onverwacht persoonlijke gegevens van hun voorganger of bedrijfsgevoelige informatie tegenkomen. Het werpt twijfel op over de zorgvuldigheid waarmee de werkgever data beheert. Het is daarom noodzaak om een gecertificeerde datawipe standaard op te nemen in elk offboarding traject."

Datalekken

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 37 procent van werkend Nederland zegt dat de software binnen hun organisatie goed beveiligd is tegen datalekken. De meeste databeveiliging wordt bij organisaties geregeld met tweestapsverificatie (56%) of via netwerkbeveiliging (39%). Aanzienlijk minder populair zijn het testen met audits door een extern bedrijf (15%) en testen met ethisch hacken (13%). Dit terwijl databeveiliging bij medewerkers juist hoog op de agenda staat. Wanneer zij een laptop van de zaak ontvangen, is voor de helft (48%) goede beveiliging van data het belangrijkste aspect. Ook voor werktelefoons staat dit met 46 procent hoog op het eisenlijstje.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie