Een 'Magna Carta' voor het internet

Een 'Magna Carta' voor het internet

Redactie WINMAG Pro
In 1215 gebeurde er iets unieks in Engeland. Koning John had serieuze problemen met een aantal edelen die tegen hem in opstand waren gekomen. Zij vonden dat de koning veel te veel macht had. Hij kon willekeurige belastingen opleggen en edelen die het daar niet mee eens waren verdwenen zonder pardon in de kerker. Om de revolutie te bedwingen en zijn troon te redden, besloot John overstag te gaan en een bijzonder document te tekenen: de Magna Carta. Het was het eerste document waarin wettelijk burgerrechten zijn vastgelegd. Weliswaar alleen voor de adel, maar toch…

Duistere toekomst

Voor de uitvinder van het internet, Tim Berners-Lee, is dit meer dan gewoon een leuk geschiedenisverhaal: hij ziet het als een inspiratiebron. Als een oplossing voor een huidig probleem: het gebrek aan wetten op het internet. 25 jaar nadat hij als belangrijkste wetenschapper van CERN de grondvesten legde voor het huidige internet, wil Berners-Lee een Magna Carta voor het internet. En dat is hard nodig, zo vindt hij.

Onmogelijk te handhaven

Wat ooit begon als een project om mensen bij elkaar te brengen en volken en culturen met elkaar te verbinden, dreigt volgens hem uit te lopen op een moeras van wetteloosheid waarin iedereen maar kan doen en zeggen wat hij of zij goed acht. Het probleem van het internet is dat het over landsgrenzen heen gaat en het daarom erg moeilijk is om toepasselijke wetgevingen te creëren over wat wel en niet mag. Het is makkelijk om te zeggen dat je iemand niet online mag bestelen, maar hoe wil je dat recht juridisch beschermen als de dader zich in Rusland of China bevindt?

Moreel wangedrag

Volgens Berners-Lee komt daarbij dat het internet eerder het slechtste in de mens naar boven lijkt te halen. In een interview met de Britse krant 'The Guardian' zegt hij: ‘Zoals de mensheid nu verbonden is door het internet, leidt het tot een dystopie: tot totaal ongewenst gedrag. We hebben online misbruik, het regent vooroordelen, er is brede polarisatie en nieuws op het internet is regelmatig nep.’ De gevolgen daarvan kunnen groot zijn, zo voorziet hij. ‘Zonder goede oplossing kunnen we geen fatsoenlijke democratie, geen open overheid, geen goede gezondheidszorg en geen culturele diversiteit meer hebben.’ Er is dus een oplossing nodig.

Oplossing

Die oplossing is volgens Berners-Lee een nieuwe Magna Carta; deze keer voor het internet. Een soort van digitale grondwet waarin overheden hun burgers garanderen dat ze te allen tijde vrij toegang zullen hebben tot het internet, dat hun privacy daarbij gewaarborgd is en dat mensen daarbij belangrijker zijn dan de mogelijke opbrengsten voor bedrijven. Tegelijkertijd is het ook een morele oproep aan de gebruikers van het internet, wij allemaal dus, om er op een fatsoenlijke manier mee om te gaan. Om alleen content te maken die iets toevoegt en waarbij de normale fatsoensnormen gehanteerd worden.

Het eerste succes

Berners-Lee ziet zijn manifest daarbij vooral als een steen in het digitale water die hopelijk voor zoveel rimpels zorgt dat er daadwerkelijk ook iets gebeurt. Begin november kwam naar buiten dat zij n eerste succes inmiddels geboekt is. Digitale grootmachten Google en Facebook ondertekenden beide de Magna Carta. Daarnaast wordt er een digitale campagne gestart onder de noemer #ForTheWeb. Nu maar hopen dat het ook echt effect zal hebben.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie