Een duurzamere tuin? Kies kunstgras!
Alleen maar voordelen dus. Maar ook al wil je deze duurzame tuin, je wilt geen modderbad. Dus wat plaats je dan in plaats van tegels? Dat is zeer gemakkelijk namelijk kunstgras!
Kunstgras als duurzaam alternatief
Kunstgras kopen is niet het eerste waar je aan denkt, als je denkt aan een duurzaam alternatief voor tegels. Toch is dit zo! Het andere alternatief, natuurgras, kent namelijk een aantal eigenschappen die niet ten goede komen van de duurzaamheid.
Natuurgras vs kunstgras
Beide bodembedekkers hebben hun eigen impact op het milieu:
- - Graszaad moet geproduceerd en vervoerd worden. Dit zaad heb je nodig bij de aanleg en bij onderhoud van het gazon. Kunstgras moet ook geproduceerd en vervoerd worden, maar eenmalig. Daarna kan de mat tot 20 jaar blijven liggen.
- - Het kost (veel) water om natuurgras voeden. Kunstgras heeft geen water nodig.
- - Gezond natuurgras heeft bemesting nodig. Deze mest moet geproduceerd worden en kan voor chemicaliën in de bodem van de tuin zorgen. Kunstgras laat geen sporen achter in de bodem.
- - Je moet het gazon maaien om de bodemlaag gezond te houden. Dit maaien kan bij een klein gazon met een handmaaier, maar bij de grotere tuinen is vaak een energiebron nodig voor een elektrische- of benzinemaaier. Kunstgras hoeft niet gemaaid te worden. Het is wel nodig om je kunstgras schoon te maken, met bijvoorbeeld een kunstgrasbezem.
- - Afval van gras composteert relatief traag, waardoor er veel stoffen vrijkomen tijdens dit proces (denk aan CO2 en stikstof). Het schoonmaken van kunstgras produceert geen afval. Enkel de bezem moet na lang gebruik vervangen worden en geeft dan afval.
- - In natuurgras groeit onkruid. Voor de bestrijding hiervan zijn milieuvriendelijke en minder milieuvriendelijke producten voor op de markt.
De bloemetjes en de bijtjes
Belangrijk in de duurzame tuin, zijn de insecten. Insecten zorgen ervoor dat de natuur in stand blijft: planten kunnen groeien en dieren kunnen eten dankzij het werk van insecten. Een kunstgrasmat geeft minder kans op het vinden van insectenvoedsel dan natuurgras maar wel biedt veel ruimte voor creatief inrichten. Zorg er dus voor dat je naast je mat bijvoorbeeld een border vol bloemen aanlegt, of een bijenhotel ophangt.
Denk ook aan de egel: die verstopt zich graag in je tuin. Een egelhuisje in een rustige hoek maakt de duurzame tuin helemaal af.
Recycling van kunstgras
De kunstgrasmat kan jaren blijven liggen. Toch is de mat op een gegeven moment aan vervanging toe. Let er bij het uitkiezen van kunstgras op dat je de mat kunt recyclen. Hiermee zorg je ervoor dat de milieu-impact van de productie van kunstgrasmatten nog minder wordt.