Dutch Clean Tech wint BID Social Impact Award 2025

Dutch Clean Tech wint BID Social Impact Award 2025

Redactie WINMAG Pro

20 januari 2025, heeft Dutch Clean Tech, de grootste investeringsmaatschappij in waterprojecten van Nederland, de eerste BID Social Impact award gewonnen. CEO Sander Pielkenrood nam de prijs in ontvangst tijdens het adviesraad- en sprekersdiner aan de vooravond van de Big Improvement Day (BID).

BID Social Impact Award

De BID Social Impact Award is een initiatief van de BID, een jaarlijks evenement met als doel om positieve veranderingen in Nederland te belichten, stimuleren en accelereren. De award is dit jaar in het leven geroepen om bedrijven en organisaties te eren die zich actief inzetten voor het aanpakken van sociaal- en maatschappelijke uitdagingen, zowel op nationale- als internationale schaal.



Dutch Clean Tech wint eerste BID Social Impact Award

De eerste award werd uitgereikt aan Dutch Clean Tech voor de innovatieve aanpak van het bedrijf om wereldwijde waterschaarste, een van de meest urgente vraagstukken van nu, te bestrijden. Waar momenteel 2,2 miljard mensen wereldwijd leven in waterschaarste, voorspellen de Verenigde Naties dat dit aantal zal groeien tot meer dan 6 miljard in 20250 wanneer er niet wordt ingegrepen. Dit staat gelijk aan 75% van de wereldbevolking.

De jury bestaand uit Lowina Broens (Netherlands Enterprise Agency), Lord Jason Alan Scott (multi-exit founder & spreker) en Rick Elmendorp (Netherlands water Partnership) roemde het innovatieve economy-sharing model van het bedrijf als een voorbeeld voor duurzame impact. De prijs werd uitgereikt door Roel Beetsma (decaan en professor Macroeconomics Universiteit van Amsterdam) tijdens het diner, dat plaatsvond aan de vooravond van de 18e editie van de BID.


Unieke combinatie van technologie, financiering & impact

Dutch Clean Tech, opgericht in 2022 door Sander Pielkenrood, combineert de ontwikkeling van moderne waterzuiveringsinstallaties met een baanbrekend water economy-sharing model, dat een oplossing biedt voor de vaak onhaalbare investeringskosten van lokale bedrijven en overheden in ontwikkelingslanden.

Met dit model financieren Nederlandse investeerders essentiële drinkwater- en rioolzuiveringsinstallaties in ruil voor een aantrekkelijk rendement. Lokale overheden en organisaties betalen voor het gebruik van deze installaties met een maandelijks abonnement, waarmee de sharing economy wordt geïntroduceerd in de waterindustrie.

Deze combinatie van technologie, financiering en impact resulteert in directe toegang tot schoon water voor miljoenen mensen en leidde de afgelopen jaren tot een indrukwekkende groei en de realisatie van projecten in Mexico en Guatemala. Momenteel heeft Dutch Clean Tech $600 miljoen aan projecten in de pijplijn en $40 miljoen aan getekende contracten. Daarnaast staat het bedrijf op het punt om de H2O-coin te lanceren, de eerste ‘utility token’ als internationale crypto currency voor water.

De significante stappen die Dutch Clean Tech de afgelopen jaren wist te maken en de waardevolle bijdrage van het bedrijf aan de oplossing van wereldwijde waterschaarste leverde Dutch Clean Tech de BID Social Impact Award op.

Jurylid Elmendorp: “Dutch Clean Tech realiseert een echte win-win situatie. Particuliere- en professionele beleggers in Nederland hebben de resources die overheden in ontwikkelingslanden niet hebben. Het economy-sharing model zorgt ervoor dat dit verbetering niet tegenhoudt en er directe toegang ontstaat tot schoon water voor lokale communities. Een terechte winnaar dus!”

Sander Pielkenrood, CEO van Dutch Clean Tech: “We zijn trots dat wij de eerste BID Social Impact award in ontvangst hebben mogen nemen. Deze erkenning laat zien dat onze aanpak werkt en motiveert ons om nog meer impact te maken. Onze missie om wereldwijde waterschaarste tegen te gaan blijft onze grootste drijfveer”.


Over de Big Improvement Day

De Big Improvement Day (BID) is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven elk jaar op de derde dinsdag van januari samen voor ‘de meest positieve dag van het jaar’ en deze ‘dag van de beslissers’. BID is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot hét platform voor ontmoeting, nieuwe ideeën, vooruitstrevende samenwerkingen tussen de publieke en private sector. Met namen als Louis van Gaal, Loek Hermans en Prins Constantijn van Oranje-Nassau komt de top van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, sport, zorg en onderwijs meerdere malen per jaar samen tijdens Improvement Days om contact te leggen, kennis te delen, visies te tonen en samenwerkingen aan te gaan.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie