Doorbraak voor AI: systeem Google verslaat Go-kampioen

Doorbraak voor AI: systeem Google verslaat Go-kampioen

Redactie WINMAG Pro
AlphaGo, een systeem voor kunstmatige intelligentie van Google DeepMind, heeft een expert in het bordspel Go verslagen. Het betekent een nieuwe mijlpaal voor AI.

Google boekt vooruitgang in AI

​Het Chinese bordspel Go is een van de meest creatieve en complexe bordspellen ter wereld. De Zuid-Koreaanse Go-meester Lee Sedol werd ingezet om te bepalen hoe goed AlphaGo nou eigenlijk in het spel is. Woensdag werd in Seoul het eerste van vijf potjes gespeeld. Het resultaat was een klinkende overwinning voor AlphaGo. De wedstrijd werd door honderdduizenden Zuid-Koreanen en Go-fans live bekeken via televisie en YouTube.

Systeem maakt gehakt van kampioen

Dat AlphaGo aan het langste eind trok, is best groot nieuws. De 33-jarige Lee, die 18-voudig wereldkampioen Go is, dacht een paar weken geleden nog dat hij makkelijk van het systeem zou winnen. Niet dus. 'Dit komt voor mij als een verrassing, ik had niet verwacht dat ik zou verliezen', reageert hij tegenover AP. 'Maar een fout in het begin brak me uiteindelijk op.' De Go-expert is onder de indruk van de strategie van AlphaGo.

​AlphaGo kan intuïtie nabootsen

AI-experts hadden gedacht dat het nog tien jaar zou duren voordat een computer van professionele Go-spelers zou winnen. Go is namelijk een spel waarbij mensen hun intuïtie en gevoel gebruiken en dus is het nabootsen van een speler een grote uitdaging voor ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie. Vorig jaar werd die verwachting overigens al bijgesteld toen AlphaGo achter gesloten deuren van een Europese Go-kampioen had gewonnen. 

Google DeepMind is apetrots

AlphaGo is ontwikkeld door Google DeepMind, de AI-tak van de zoekreus. DeepMind-ceo Demis Hassabis spreekt van een 'historisch moment'. Het systeem wordt steeds beter in Go, doordat het potjes tegen zichzelf speelt en daarvan leert. Ook kan AlphaGo de gevolgen van een zet op de langere termijn inschatten. Volgens de makers toont de overwinning aan dat computers intuïtie kunnen simuleren en complexe taken kunnen vervullen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie