Domeinnaam verhuizen in 4 stappen
Er zijn verschillende redenen om een domeinnaam over te zetten naar een andere provider. Veiligheid is een van de meest voorkomende redenen. Het kan ook zijn dat je niet tevreden bent over de klantenservice, je al je ICT-diensten onder één dak wilt hebben of een ruimere keuze aan extensies wilt om je online vindbaarheid te vergroten. Wat de reden ook is, het is belangrijk om bij een verhuizing de juiste stappen te nemen zodat je klanten er niets van merken.
Stap 1: Registreer je domeinnaam
Je bent vrij om je domeinnaam te verhuizen naar een andere provider. Dit kan eenvoudig en snel. Voordat je overstapt is het belangrijk dat je een passende nieuwe provider gekozen hebt. Als website-eigenaar is het verleidelijk om je domeinnaam voor een voordelige prijs te registreren. Maar wil je verzekerd zijn van een goede service, een ruime keuze in extensies en aanvullende diensten om je domeinnaam optimaal te gebruiken? Dan is het slim om niet direct voor de goedkoopste provider te gaan zonder eerst de mogelijkheden van andere providers bekeken te hebben.
Een professioneel e-mailadres is voor ondernemers ook van groot belang. Klanten geven namelijk de voorkeur aan bedrijven met een professioneel e-mailadres. Hierin heb je enkele opties. Met Exchange Online, onderdeel van Office 365, krijg je beschikking tot professionele e-mailhosting en kan je jouw domeinnaam koppelen aan je e-mailadres. Bovendien kan je, waar en wanneer je maar wilt, je e-mail ontvangen en verzenden op ieder apparaat. Daarnaast kan je bijvoorbeeld met één van KPN zijn webhostingpakketten je klanten goed bedienen met een mooie website en webshop.
Stap 2: Verhuiscode en huidige instellingen
Bij het verhuizen van je domein heb je een zogenaamde verhuiscode nodig. Deze code kan ook wel EPP-code, authenticatiecode of (verhuis)token genoemd worden. Als je houder bent van de domeinnaam dien je deze code zelf op te vragen bij je huidige provider. Het wisselt per provider hoe je de verhuiscode ontvangt. Kijk daarom goed in je beheeromgeving van je provider of stuur ze een e-mail.
Het is wel verstandig om bij je provider te controleren of je contactgegevens kloppen. Het is in ieder geval belangrijk dat het e-mailadres waar je jouw domeinnaam mee hebt geregistreerd nog steeds klopt. Dit kunt je gemakkelijk controleren. Voor .nl domeinen kan dat via www.sidn.nl, voor overige extensies via www.tucowsdomains.com/whois. Als het e-mailadres niet klopt, dien je die eerst bij je huidige provider aan te laten aanpassen. De verhuiscode wordt namelijk altijd verzonden naar het e-mailadres dat geregistreerd staat bij je huidige provider.
Als je een domeinnaam hebt, maak je ook gebruik van DNS: het Domain Name System. DNS is het systeem dat zorgt voor de vertaling van domeinnamen (bijvoorbeeld www.klant.nl) naar IP-adressen (bijvoorbeeld 192.168.1.2) op het internet. Je domein kan over verschillende DNS-records bestaan. Deze zijn, net als de verhuiscode, gemakkelijk op te vragen bij je huidige provider. Je nieuwe provider heeft deze DNS-records nodig om de verhuizing van jouw domeinnaam soepel te laten verlopen.
Stap 3: Invoeren DNS-records
In de webhosting-omgeving van je nieuwe provider moeten alle opgevraagde DNS-records ingevoerd worden. De specialisten van je nieuwe provider controleren dan de DNS-records en voeren deze in de nieuwe omgeving in. Als dit allemaal is gebeurd, kan de verhuizing in gang gezet worden.
Veel domeineigenaren maken zich zorgen dat hun website of e-mailadres tijdens de verhuizing niet meer bereikbaar zal zijn. De specialisten je nieuwe provider zorgen ervoor dat dit niet gebeurt. De DNS-records zullen in de nieuwe omgeving nog steeds verwijzen naar je huidige e-mail of webhosting omdat de specialisten dit soort DNS-records exact overnemen. Later in het proces kan je dit zelf aanpassen, wanneer het jou uitkomt.
Stap 4: Bevestiging verhuizing domeinnaam
Met alle informatie die je in de voorgaande stappen hebt verzameld en hebt ingevoerd, kan de daadwerkelijke verhuizing plaatsvinden. Je ontvangt dan een 'transfer e-mail’. Dit is vaak een Engelstalige e-mail waar een link in staat. Als je deze link opent, kun je op de webpagina uit de e-mail de verhuiscode invoeren. Hiermee bevestig je dat jouw domein verhuist mag worden naar de nieuwe provider. Het kan verschillen per provider, maar vaak duurt het maximaal 5 dagen voordat de domeinnaam is verhuisd.
Er zijn dus een paar belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden bij het verhuizen van je domeinnaam. Er zijn ook partijen die je hierbij kunnen helpen, zoals KPN. Zij zorgen er dan voor dat alle risico’s worden afgedekt.