Dit slimme apparaat levert gemeentes miljoenen op

Redactie WINMAG Pro
De kas van menig gemeente in Nederland is de afgelopen jaren flink gespekt. De reden? Het gebruik maken van slimme apparatuur.

LEES OOK: Google steekt 1 miljard in Nederlandse datacenters

Gemeentes die gebruik maken van een scanauto hebben de afgelopen jaren opvallend meer geld aan parkeerboetes verdiend dan voordat zij gebruik maakten van het slimme apparaat. Een scanauto is een auto met een slim scanapparaat op het dak. Deze is voorzien van diverse camera’s die elk kenteken lezen welke in beeld komt. Vervolgens scant het apparaat automatisch voor welke auto wel parkeergeld is betaald en voor welke auto dat niet het geval is. Voor eigenaren van auto’s waar geen parkeergeld voor betaald is volgt dan een aantal dagen later automatisch een parkeerboete. 

Het systeem is multifunctioneel. Niet alleen omdat het ervoor zorgt dat er meer auto’s gecontroleerd worden, ook omdat de boete automatisch geproduceerd wordt. In sommige gemeentes is het aantal parkeerboetes, sinds de intrede van de scanauto, zelfs verdrievoudigd. Uit cijfers van het Algemeen Dagblad blijkt dat in steden waar gebruik gemaakt wordt van scanauto’s, het aantal verkeersboetes tientallen procenten hoger ligt dan voor het gebruik van die wagens. 

Scanauto's 

Amsterdam was in 2013 een van de eerste steden waar de scanauto’s rond gingen rijden. Waar in 2012, dus voor invoering van de auto’s, de Amsterdamse gemeente 18,5 miljoen euro aan parkeerboetes inde, was dat in 2018 zo’n 30 miljoen euro. Tilburg is een gemeente waar de naheffingen zich hebben verdriedubbeld. Dat heeft er echter ook mee te maken dat het betaald parkeren zones heeft uitgebreid. 

Daarnaast is er ook een verschuiving te zien in de hoeveelheid parkeergeld. Het lijkt erop dat bestuurders weten dat de kans op een boete vergroot is met de komst van de scanauto. Dit zorgt ervoor dat er minder risico genomen wordt door autorijders. Zo tonen ook de cijfers uit Amsterdam aan. In het jaar voor de scanauto, 2012, verdiende de hoofdstedelijke gemeente 157 miljoen euro aan parkeergeld. Vorig jaar was dat 216 miljoen euro, een recordbedrag. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie