Dit kost de HP Elite X3
Het Windows 10-platform van HP moet in september verschijnen

Dit kost de HP Elite X3

HP
Redactie WINMAG Pro

De HP Elite X3, het zakelijke Windows 10-platform van HP, zal dit jaar het licht zien. En hiermee is ook de prijs bekend.

De HP Elite X3 werd eerder dit jaar geïntroduceerd als platform voor de zakelijke markt. Hoewel het verleidelijk is het als een smartphone te zien, doe je het platform hier ernstig tekort mee. De basis is dan wel een smartphone, de ware kracht steekt 'em in zowel de extra accessoires als de (security)-functies die het platform biedt en het daadwerkelijk een mobiel platform voor zakelijke gebruikers maakt.

Specificaties

De smartphone zelf heeft een display van 5.8-inch en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het toestel is voorzien van een OLED-paneel. Dat maakt dat de helderheid behoorlijk hoog ligt en de Elite x3 prima geschikt is om ook in fel licht mee te werken. Binnenin vind je we een Qualcomm 820 SoC met 4GB aan ram, twee belangrijke specificaties die de Elite x3 een desktop op zakformaat maken. Met verder 64GB aan opslag is het plaatje compleet.

Hierbij is overigens nog iets belangrijks op te merken. Via MicroSD is de opslag namelijk op te schalen naar een maximum van 2TB, een hoeveelheid die op het moment nog helemaal niet verkrijgbaar is via MicroSD. Het heeft echter een belangrijke reden en dat is de lange termijn. HP wil namelijk dat organisaties de aanschaf van een Elite X3 zien als een toekomstvaste investering. Daarom is het toestel voorzien van standaarden die nu wellicht nog niet zo gangbaar zijn, maar dat in de toekomst wel zullen zijn.

Prijs HP Elite X3

De prijs van de HP Elite X3 ligt op 699 euro, zo maken enkele Europese websites bekend. Het betreft hier echter enkel de smartphone. De accessoires zoals het Continuum-dock en het accessoire van HP waarmee je de Elite X3 transformeert naar een notebook komen hier nog bovenop. Prijzen van deze accessoires zijn overigens nog niet bekend.

Het platform is dus redelijk prijzig, maar de specificaties liggen wel op goed niveau. Bovendien heeft de Elite X3 nog een truc achter de hand die met name interessant is voor zakelijke gebruikers: legacy-ondersteuning en krachtige security features.

Legacy en security

Security staat met stipt op nummer 1 op de lijst van prioriteiten waar verantwoordelijken voor de IT binnen organisaties zich zorgen over maken. Dat het op dat gebied in ieder geval wel goed zit bij de HP Elite X3, moet daarom in ieder geval kopzorgen wegnemen in het managen van de apparatuur. Het toestel is namelijk op drie niveaus beveiligd. Allereerst de bescherming die Qualcomm zelf implementeert in haar SoC’s (bijvoorbeeld
HP Elite X3
secure boot), dan de beveiligingslaag die Microsoft in het Windows 10-besturingssysteem heeft ingebouwd (zoals de bekendste Windows 10-feature: Windows Hello) en tenslotte de hard- en software-securityfeatures die HP haar eigen hardware meegeeft, zoals image encryptie en Bitlocker-ondersteuning. Ook interessant is de mogelijkheid tot VPN-verbindingen, die van zichzelf al behoorlijk veilig zijn, voorzien van SSL-ondersteuning. Het benodigde certificaat geldt daarmee als een extra laag beveiliging wanneer je met de Elite X3 communiceert met het bedrijfsnetwerk.

Een belangrijke functie die de Elite X3 ondersteunt is HP Workspace. Dit is een app waarmee virtualisaties van legacy software opgezet kunnen worden. Een belangrijke schakel in het aantrekkelijk maken van de Elite X3 voor de zakelijke markt, waarbinnen legacy-software nog steeds veel gebruikt wordt. Legacy-ondersteuning is tot nu toe redelijk karig geweest in de laatste versies van Windows, maar HP levert met Workspace de missende schakel tussen mobiliteit en zakelijke functionaliteiten.

Beschikbaarheid

De Elite X3 zou in september verkrijgbaar zijn. Een exacte datum wordt niet genoemd.

Meer weten over de HP Elite X3? Lees ons interview met Michael Park, Head of Mobility bij HP Inc.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie