Digitale Cupido: 41% van de Nederlanders vertrouwt op AI als matchmaker

Digitale Cupido: 41% van de Nederlanders vertrouwt op AI als matchmaker

Redactie WINMAG Pro
Uit Kaspersky's internationale onderzoek naar dating en de impact van technologie op relaties blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse gebruikers positief staat tegenover de rol van slimme algoritmen in datingdiensten - 41 procent zou de matchmaking-keuze van AI vertrouwen, en 61 procent merkt op dat de aanbevelingen van de algoritmen volledig overeenkomen met hun voorkeuren.

Deze positieve perceptie van AI wordt ondersteund door een wereldwijd onderzoek in opdracht van ARM, waarin 54 procent van de respondenten toegaf geïnteresseerd te zijn in het gebruik van AI om te dienen als een persoonlijke metgezel of assistent.

Online dating is daar een voorbeeld van, met diensten die slimme algoritmen gebruiken om mensen te helpen een match te vinden en hun geschikte profielen aan te bevelen. Bijna de helft (48 procent) van de Nederlandse respondenten is het ermee eens dat datingapps in het algemeen het proces veel gemakkelijker hebben gemaakt. Bovendien zou 44 procent alleen afspreken met matches die het algoritme hen aanbeveelt.

Maar het is één ding om aanbevelingen te vertrouwen en iets anders om een match te kiezen op basis van alleen AI-aanbevelingen. Meer dan de helft (57 procent) van de ondervraagden weet niet zeker of algoritmes de volledige complexiteit kunnen dekken van factoren die mensen tot elkaar aantrekken. Bovendien vindt 49 procent gematcht worden door algoritmes dehumaniserend.

“Online daten is een ontzettend leuke tool”, stelt toekomst-antropoloog Dr. Roanne van Voorst, “maar blijf sceptisch en realistisch, onthoud dat jouw eigen intuïtie nog altijd beter kan aangeven of een geselecteerde date, daadwerkelijk bij je past. Zie het algoritme als je goedbedoelende oma die met ideeën voor huwelijkskandidaten aankomt: op papier zullen die wellicht heel goed bij je passen, maar of dat in de praktijk ook zo is kun je alleen maar ervaren. Ik raad mensen aan online daten te gebruiken om leuke, nieuwe mensen te leren kennen, maar daarnáást ook in het echte leven om je heen te blijven kijken. Uit mijn onderzoek blijkt dat veel mensen zoveel tinderen, dat ze flirten in het échte leven afleerden. Dat is zonde, want voor flirten moet je kwetsbaar durven zijn, jezelf écht laten zien aan een vreemde ander; dat is een belangrijk moment waarop je lichaam helder kan aangeven of er een klik is!”

Tim de Groot, Business Development Manager Benelux en Nordics bij Kaspersky: "De resultaten van ons onderzoek laten zien dat veel mensen positief aankijken tegen de introductie van AI in datingtoepassingen en dat het voor velen makkelijker kan worden om een geschikte match te vinden. Slimme algoritmes analyseren de interesses, voorkeuren en swipes van gebruikers, om op basis daarvan geschikte kandidaten aan te bevelen. Tegelijkertijd moet je, ondanks de voordelen en mogelijkheden van aanbevelingsdiensten, altijd waakzaam zijn en onthouden dat we niet zeker kunnen weten wie er aan de andere kant van het scherm zit."

De Groot vervolgt: "Als we eerlijk zijn, veranderen digitalisering en de mogelijkheden ervan alleen de zoektocht naar ware liefde en niet de ware liefde zelf. Technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, maken het mogelijk om preciezer, sneller en gemakkelijker te zoeken. Het minimaliseert risico's. En dat is belangrijk, want datingapps draaien om het vinden van je perfecte partner. Daarom zijn we zo bereid om kunstmatige intelligentie ons te laten helpen. Het doet waardevol voorwerk - tot en met de eerste ontmoeting.”

Verliefd worden

Daarmee is van Voorst het eens: “Er is veel onderzoek naar verliefdheid gedaan, maar we begrijpen nog steeds niet helemaal waaróm we verliefd worden. Wat wél duidelijk is, is dat dat geen rationeel proces is: jij kunt niet besluiten dat iemand jouw perfecte partner is omdat die qua eigenschappen en interesses bij je past, dat besluiten je brein en de rest van je lichaam voor je – of niet. Daarom kan het gebeuren dat iemand die aan alle ‘voorwaarden’ voldoet, geen enkele aantrekkingskracht op je uitoefent. Als je dus online gematcht bent, kun je maar beter snel met iemand bellen of koffiedrinken – op basis van iemands’ stem en beweging en gedrag in de sociale context, merk je sneller of diegene inderdaad zo goed bij je past als het algoritme inschatte.”

"In het echte leven is het niet anders. Als we iemand ontmoeten op het werk, bij een sportevenement of in een bar, kijken we ook eerst of er overeenkomsten zijn. En we doen ons meestal wat interessanter voor dan we misschien zijn. Maar hoe de match in werkelijkheid 'voelt', dus of de connectie echt of kunstmatig is, of de persoon geïnteresseerd is of zich verveelt, kan nooit echt worden ontcijferd door kunstmatige intelligentie en haar aanbevelingen. Evenmin kan het ons vertellen hoe de andere persoon ruikt, lacht, of zichzelf in het algemeen gedraagt,” merkt De Groot op.

Wil je meer weten over hoe technologie dating en relaties kunnen veranderen? Volg dan deze link.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie