Digitaal goed leven: Wereldwijd initiatief gelanceerd door NUS Centre for Trusted Internet and Community en mogelijk gemaakt door DQ
Op 17 april 2024 lanceerde het Centre for Trusted Internet and Community (CTIC) van de National University of Singapore (NUS) een baanbrekend nieuw initiatief, "Living Well Digitally" (https://ctic.nus.edu.sg/living-well-digitally/). Het initiatief, dat is ontwikkeld in samenwerking met het DQ Institute en ter ondersteuning van de Digital for Life-beweging van de Infocomm Media Development Authority (IMDA), heeft als doel mensen over de hele wereld te onderwijzen, te betrekken en te voorzien van de kennis en hulpmiddelen om door de complexiteiten van de digitale wereld te navigeren, om zo een evenwichtigere en beter geïnformeerde digitale levensstijl te bevorderen.
Het "Living Well Digitally"-initiatief introduceert drie belangrijke componenten:
- Digital Wellbeing Indicator Framework (DWIF): Het DWIF is 's werelds eerste originele raamwerk dat op holistische wijze digitaal welzijn beoordeelt in verschillende domeinen van het dagelijks leven. Het DWIF gebruikt de IEEE DQ Global Standards (IEEE 3527.1TM) van het DQ Institute als basiskader en omvat vijf domeinen van digitaal welzijn (digitale sociale relaties, digitale gezondheid, digitale consumptie, digitale werkgelegenheid en digitale burgerparticipatie). Het integreert het concept van digitaal burgerschap om een alomvattend en inclusief kader voor digitaal welzijn te bieden.
- Universeel evaluatie-instrument voor digitaal welzijn: Met behulp van de Digital Wellbeing Assessment tool die Powered by DQ is, kunnen individuen nu eenvoudig hun digitale welzijn beoordelen met een klik op een knop en onmiddellijk scores en feedback ontvangen op onze Living Well Digitally website. De tool, die is ontwikkeld op basis van het DWIF-raamwerk, leidt gebruikers door een reeks vragen en biedt een gepersonaliseerde uitsplitsing van hun welzijnsscore, zodat ze sterke punten en verbeterpunten kunnen identificeren om hun digitale welzijnsniveau te verhogen.
- Toegankelijke bronnen voor de gemeenschap: Met het doel om mensen te onderwijzen en in staat te stellen om hun digitale welzijn te verbeteren, dient de Living Well Digitally website als een platform dat een samengestelde verzameling biedt van gratis educatieve bronnen, tips en informatie die toegankelijk is voor iedereen, van jongvolwassenen tot gezinnen, opvoeders en maatschappelijk werkers.
Indicator voor digitaal welzijn (DWIF)
Het DWIF is ontwikkeld door een team van onderzoekers van NUS-CTIC (onder leiding van professor Audrey Yue, professor Natalie Pang, professor Zhang Renwen, in samenwerking met professor Lim Ee-Peng van de Singapore Management University en dr. Yuhyun Park van het DQ Institute) na twee jaar onderzoek, verfijning en validatie. Dit omvatte overleg met 23 experts (beleidsmakers, sociale dienstverleners en academici) uit Singapore, China, de VS en het VK, gevolgd door piloottests met meer dan 1300 mensen in Singapore en wereldwijd. Dit werd gevolgd door een landelijk bevolkingsonderzoek met meer dan 4.000 personen in vier steden in Singapore, Seoul, Shanghai en Londen.
Om de publieke lancering van het "Living Well Digitally" initiatief te vieren, organiseerde CTIC een officieel lanceringsevenement op NUS voor belanghebbenden van ministeries en organisaties waaronder het Ministerie van Communicatie en Informatie en IMDA, sociale dienstverleners zoals TOUCH Community Services, en toonaangevende techbedrijven zoals Meta en ByteDance (TikTok).
"In het huidige digitale landschap is het essentieel om prioriteit te geven aan digitaal welzijn. Met het Living Well Digitally initiatief zetten we een beweging in gang om mensen in Singapore en de rest van de wereld te onderwijzen en in staat te stellen hun digitale ervaringen in eigen hand te nemen en zinvolle verbindingen te cultiveren, zowel online als offline," zegt professor Audrey Yue, hoofdonderzoeker van het project, adjunct-directeur van CTIC, afdelingshoofd en professor Communicatie en Nieuwe Media aan NUS. "Met de introductie van het Digital Wellbeing Indicator Framework en het Living Well Digitally platform hopen we individuen, maatschappelijk werkers, opvoeders, techbedrijven en beleidsmakers een instrument in handen te geven dat iedereen en iedereen kan helpen om 'digitaal goed te leven' in het digitale tijdperk."
In haar keynote speech benadrukte eregast Mdm Rahayu Mahzam, Senior Parlementair Secretaris voor het Ministerie van Gezondheid & het Ministerie van Wet, het belang van digitaal welzijn en mindful gebruik van technologieën voor mensen van alle achtergronden, door te zeggen: "Of je je nu identificeert als een ouder, een opvoeder of een tech beoefenaar, het is cruciaal dat we op een mindful manier nadenken over onze benadering van en relatie met technologieën."
Mdm Rahahyu Mahzam voegde hieraan toe: "We hopen dat deze toolkit een aanvulling zal zijn op de Digital for Life-beweging om Singaporezen te onderwijzen, te betrekken en in staat te stellen hun digitale welzijn en veerkracht te versterken."
Tijdens het evenement onthulde het onderzoeksteam de website "Living Well Digitally" en toonde het de Powered by DQ Digital Wellbeing Assessment tool. "Powered by DQ" is een zegel van vertrouwen dat een digitale geletterdheidsinterventie geloofwaardig en impactvol is op basis van de IEEE DQ Global Standards (IEEE 3527.1TM), en biedt het NUS-CTIC raamwerk afstemmings- en impactmeetinstrumenten om sterke en zwakke punten te identificeren voor bruikbare inzichten en verdere initiatiefontwikkeling.
Dr. Yuhyun Park, oprichter van het DQ Institute, zei: "Het DQ Institute is vereerd om mee te werken aan dit betekenisvolle wereldwijde initiatief dat gericht is op het begrijpen en verbeteren van digitaal welzijn in een tijdperk van ongekende ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Terwijl de effecten van AI op individueel welzijn zich blijven ontvouwen, is de toewijding van het NUS-CTIC onderzoeksteam klaar om bruikbare inzichten te onthullen en positieve verandering te stimuleren. Dit invloedrijke initiatief zal gemeenschappen voorzien van de essentiële hulpmiddelen en kennis die nodig zijn om te navigeren door de risico's en kansen die AI biedt, zodat er een evenwichtigere benadering van digitaal welzijn ontstaat."