Dennis Ritchie, uitvinder van programmeertaal C, overleden
In 1967 begon Ritchie, na een opleiding aan Harvard en MIT, bij Bell Labs. Op dat moment een van de belangrijkste plekken van digitale innovatie.
Dit bedrijf stond aan de basis van Multics, een project wat zich richtte op het creëren van een besturingssysteem wat gebaseerd was op interactiviteit. Het doel was om meer controle te krijgen over je software. Samen met Ken Thompson zou Ritchie zich richten op een systeem voor tekstverwerking.
Ze pakten het breder aan en creëerden uiteindelijk Unix, een compleet modern besturingssysteem. Het draaide op een DEC PDP-11. In 1973 werd het wereldwijd uitgerold.
In de jaren '70 waren er veel veranderingen op het gebied van hardware, waardoor software soms achter de feiten aan liep. De software moest steeds aangepast worden aan de nieuwe hardware. Ritchie besloot hier verandering in te brengen door de programmeertaal C te ontwikkelen, de opvolger van B van Bell Labs. C draaide op verschillende hardware, wat een unieke eigenschap was.
Thompson en Ritchie combineerden besturingssysteem Unix met C en creëerden op die manier een systeem wat niet vast zat aan specifieke hardware. Het was te gebruiken op andere systemen. Dit was een enorme stap voorwaarts in de branche van softwareontwikkeling.
In 1978 bracht Ritchie, in samenwerking met Brian Kernighan, een boek uit wat tot op de dag vandaag veel gebruikt wordt door programmeurs: The C Programming Language, ook wel K&R (Kernighan & Ritchie) genoemd.
C staat op dit moment op de tweede plek als meest gebruikte programmeertaal. Het is de voorloper van het bekende C++ en Java. Unix stond uiteindelijk aan de basis van veel besturingssytemen die wij op dit moment gebruiken, waaronder Linux, Mac OS, Android en iOS.
Op 12 oktober is Dennis Ritchie overleden na langdurige ziekte. Hij is 70 jaar oud geworden.