De voor- en nadelen van overclock CPU

De voor- en nadelen van overclock CPU

Redactie WINMAG Pro

Je kent ze wel. Die echte liefhebbers die de hele dag niets anders doen dan sleutelen aan hun brommer of scooter om ze nog net iets verder op te voeren. Want: meer snelheid is meer plezier. Interessant genoeg vind je dit soort mensen niet alleen met geoliede handen in een garage, maar ook (zij het iets anders) met een lading buitenissige software achter hun computers. Welkom in de wereld van de overclock CPU.

Hoe zit dat?

Iedere computer heeft een processor met daarin de rekenkracht die bepaald hoe snel jouw computer werkt. Net zoals bij de scooter of brommer is deze door de fabrikant begrensd op een bepaald vermogen. Dat is niet voor niets, die begrenzing heeft een nut. Hoe harder de processor draait, hoe hoger de temperatuur in je machine stijgt en hoe hoger dus de belasting op het systeem. De begrensde kloksnelheid is simpelweg het zoeken naar de juiste balans tussen snelheid en belasting voor je systeem. Want uiteraard moet die computer wel een tijdje meegaan en niet overkoken. Dat is geen goede reclame.

Maar...

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die computer niet sneller kan. Uiteraard is er een marge waarbij de processor nog sneller kan, voordat je computer in brand vliegt. Een andere truc is om een betere koeling voor je computer aan te schaffen, waardoor je de processor straffeloos een eind kunt opvoeren.

Hoe gaat een overclock CPU?

Om je PC te overklokken heb je een redelijk arsenaal aan software nodig. Je moet namelijk behoorlijk wat meten. Om te beginnen moet je bijhouden hoe snel je PC werkt, ook na het overklokken en ook belangrijk: je moet de temperatuur bijhouden. De beste oplossing voor ‘gemiddelde’ mensen is om een programma als Al-Suite 3 te gebruiken. Daarmee kun je niet CPU alleen alles meten en bijhouden, maar je kunt ook direct vanuit je besturingssysteem de processor opvoeren.

LEES OOK: De opmars van Artificial Intelligence

De echte diehards

Voor de echte diehards gaat dit waarschijnlijk niet ver genoeg. Het kan namelijk ook handmatig, door tijdens het opstarten je BIOS te laden. Als je hier doorklikt naar de geavanceerde instellingen is het mogelijk om je processor steeds een stapje te overklokken. Vervolgens start je de PC opnieuw op om te meten wat er is veranderd en om te kijken of hij nog werkt. Dit doe je net zo lang totdat je besturingssysteem niet meer opstart. Dan heb je de max bereikt en is het tijd om een stapje terug te schakelen en te kijken of je systeem stabiel blijft.

Conclusie

Overklokken is dus vooral een hobby en niet perse aan te raden als je op zoek bent naar een snellere computer. Op het moment dat je aan overklokken begint is je PC CPU waarschijnlijk al verouderd en heeft het hooguit een tijdelijk effect. Beter spaar je dus voor een nieuwe machine, hoewel de kick van het opvoeren natuurlijk altijd leuk blijft.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie