De tragiek van open source, Maemo en Nokia
Open source lijkt zo mooi: gratis software voor iedereen. Maar dit flower power-initiatief levert toch telkens weer problemen op. De Nokia N900 met het Maemo-besturingsssyteem lijkt daarvan een schoolvoorbeeld.
Zeker, er zijn succesvolle open source projecten zoals Linux, Firefox en Android, om maar wat te noemen.
Nokia heeft het ook geprobeerd, eerst met Maemo en later met Meego. Volkomen mislukt en inmiddels is de in zwaar weer verkerende mobieltjesfabrikant uit armoede maar in zee gegaan met Microsoft. Om te kijken of die alliantie nog iets kan bakken van het ook niet erg succesvolle Windows Phone 7.
Waar het mis ging met Maemo en Meego? Tja, de aloude tragiek van open source: oeverloze en eindeloze discussies tussen ontwikkelaars. Applicaties die grotendeels uit handen van hobby- en vrijetijdsprogrammeurs moesten komen.
Niet dat die mensen de capaciteiten niet zouden hebben, integendeel. Maar deadlines bestaan voor de zolderkamerprogrammeur niet en de ego’s zijn levensgroot. Gevolg is een zeer schamel aantal bruikbare applicaties op een totaal van – momenteel - iets van ‘wel’ zeshonderd programmaatjes voor Maemo.
Versie 0.x
Het overgrote deel van deze software is dan ook nog eens zeer experimenteel, versie 0.x is alom. Daar loopt geen consument voor warm en de enige recente telefoon die op Maemo draait – de Nokia N900 - verkocht dan ook niet geweldig. De diehards willen maar al te graag anders doen geloven, maar feit is dat je op een club van weliswaar zeer enthousiaste hobbyisten geen winstmakend imperium kunt bouwen.
De N900 is zonder meer een mooie telefoon, zeker ook qua hardwaremogelijkheden. Maar eigenlijk is het tevens hét schoolvoorbeeld van hoe open source steeds weer faalt als het gaat om mainstream gebruik.
OpenOffice.org
Neem OpenOffice.org, na de interne ruzie is er ineens een afsplitsing naar LibreOffice. Nu hebben we dus én StarOffice én OpenOffice.org én LibreOffice. Als bedrijf kies je dan toch waarschijnlijk voor safe en ga je gewoon voor Microsoft Office. Dan ben je in ieder geval verzekerd van een gesetteld product met professionele support en dat ook nog eens foutloos het wereldwijd meest gebruikte doc(x)-formaat ondersteunt.
De open source-wereld ziet kans om telkens weer potentieel succesvolle producten zelf om zeep te helpen. Door eindeloos geneuzel, onbegrijpelijke afsplitsingen en een onvermoeibare strijd om ego’s. Zolang er bij grote en delicate open source-projecten als Maemo en ook OpenOffice.org geen honderd procent duidelijkheid naar de eindgebruiker komt, blijft het felbegeerde échte succes uit. Terwijl open source op papier zo mooi lijkt.
==========================
Ronald smit is freelance journalist en reist de hele wereld over met zijn netbook en - geloof het of niet - Nokia N900.