De toekomst van hybride werken: vergaderen in metaverse

Redactie WINMAG Pro

Terwijl hybride werken nog niets eens zo lang 'normaal' is, staat de virtuele variant al voor de deur. In de
metaverse kun je straks levensecht met meerdere mensen vergaderen in een digitale kantoorruimte. In deze blog duiken we in de opwindende wereld van hybride werken 2.0 en vertellen we hoe je daar als bedrijf het best op voorbereidt.

Wat is de metaverse?

De metaverse is een virtuele wereld waarin mensen levensecht kunnen communiceren met anderen via avatars. Het is als het ware een uitbreiding van de realiteit, waarin je virtuele ruimtes kunt verkennen, evenementen kunt bijwonen en zelfs vergaderingen kunt houden. Met de snelle technologische vooruitgang en de groeiende populariteit van VR en AR wordt de metaverse na alle verwachting binnen 10 jaar voor elk bedrijf toepasbaar.

Een nieuwe dimensie

Virtueel vergaderen in de metaverse opent de deuren naar een geheel nieuwe dimensie van samenwerking. In plaats van simpelweg via videoacalls te communiceren, kunnen collega's nu samenkomen in virtuele omgevingen die zijn ontworpen om interactie en betrokkenheid te bevorderen. Door gebruik te maken van avatars kunnen deelnemers zich vrij bewegen, virtuele handdrukken geven en zelfs non-verbale communicatie uitwisselen. Dit versterkt de menselijkheid en brengt een gevoel van fysieke aanwezigheid, zelfs op afstand. Het is lastig voor de stellen, maar de resultaten van de eerste tests zijn zeer veelbelovend. De kans is aanwezig dat we hierdoor straks nóg minder naar kantoor hoeven.

Voordelen van virtueel vergaderen in de metaverse

Virtueel vergaderen in de metaverse biedt tal van voordelen. Ten eerste maakt het de communicatie veel dynamischer en levendiger dan traditionele videocalls. Met de mogelijkheid om samen te werken aan virtuele whiteboards, 3D-modellen te bekijken en multimedia-inhoud te delen, kunnen teams efficiënter brainstormen en ideeën visualiseren. Daarnaast biedt de metaverse een creatieve en inspirerende omgeving die de samenwerking bevordert en nieuwe perspectieven stimuleert.

Overbruggen van afstanden en grenzen

Een ander voordeel van virtueel vergaderen in de metaverse is de mogelijkheid om afstanden en grenzen te overbruggen. Met traditionele vergaderingen zijn fysieke aanwezigheid en reizen vaak beperkende factoren. Met de metaverse kunnen teams van over de hele wereld virtueel samenkomen zonder reiskosten, tijdverspilling en milieu-impact. Dit opent de deur naar internationale samenwerkingen.

De rol van personeelsplanning software

Bij deze vorm van hybride werken 2.0 speelt personeelsplanning software een cruciale rol. Het plannen en bijhouden van werktijden van werknemers die thuiswerken, vereist een gestroomlijnd proces. Vooral wanneer veel metavergaderingen door verschillende tijdszones gaan bij internationale bedrijven is een strakke planning vereist. Maar ook kleine bedrijven hebben baat bij kosten- en tijdsbesparing door personeelsplanning software.

Opwindende vergaderrevolutie

We staan aan de vooravond van een compleet nieuwe manier van werken: in de metaverse. Als bedrijf is het slim om hier nu al op in te spelen en goed na te denken over de organisatie en personeelsplanning. Personeelsplanning software helpt daarbij. Het is geen kwestie óf deze manier van werken intrede doet in het Nederlands bedrijfsleven, maar wanneer.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie