De ruisvrije toekomst van je oortjes is helaas niet gratis

De ruisvrije toekomst van je oortjes is helaas niet gratis

Redactie WINMAG Pro
Loop ‘s avonds rond het begin van de avond door een park en de kans is groot dat het er barst van de sportende mensen met draadloze oortjes. Het is dé nieuwe manier van sporten. Lekker hardlopen, terwijl je ondertussen jouw sportieve prestaties laat opmeten door je smartphone of smartwatch. De oortjes zijn al lang niet meer bestemd voor het afspelen van relaxte muziek. Nee, die zijn voor je ‘coach’ die aanwijzingen geeft over het te volgen sportprogramma. Na afloop kun je jouw prestaties natuurlijk perfect delen via social media. Sporten anno 2019. De vraag is echter wel hoe lang dit nog kan? Want de lucht raakt in snel tempo verstopt… met radiosignalen.

Draadloos is belangrijk

De nieuwe earpods, zoals de AirPod van Apple of de IconX van Samsung, zijn zo klein dat je ze bijna niet meer ziet. Het is de vervolmaking van technologie die al tientallen jaren bestaat en zich steeds sneller heeft ontwikkeld. De grootste stap is ongetwijfeld die van bedraad naar draadloos. Hierdoor kon de functie van de earpod als fitnesscoach zich ontwikkelen. Rennen met een meter draad langs je lichaam is nou eenmaal niet heel fijn.

Concurrentie in de ether

Het punt is echter dat draadloze oortjes lang niet de enige ontwikkeling zijn van de afgelopen decennia. Steeds meer en meer apparaten werken draadloos. Het gros daarvan maakt gebruik van een superoude technologie: de frequentieband. Die ken je ongetwijfeld van de radio. Maar wist je dat ook onze mobieltjes, televisie, wifi, draadloze speakers en beveiligingscamera`s gebruikmaken van dezelfde frequentieband? Met al die apparatuur wordt het inmiddels erg druk in de ether en dat begint nu problemen op te leveren.

Steeds meer ‘happen’

Het gedeelte van de frequentieband dat beschikbaar is voor audio wordt namelijk in rap tempo kleiner. Iedere keer als er een nieuwe technologie opstaat, die belangrijker is dan draadloze audio, wordt er een hap uit genomen. Digitale TV nam er een hap uit, gevolgd door 4G en vanaf 2020 door 5G. Daarmee blijft er nog maar 50 procent over van de oorspronkelijke ruimte.

Analoog heeft ruimte nodig

En dat is lastig. Voor een kwalitatief goede verbinding via de FM-band heb je namelijk ook bandbreedte nodig. Audiogolven zijn geen strakke lijn, ze gaan op en neer en zijn gevoelig voor ruis van andere apparaten die op en nabij dezelfde golflengte uitzenden. Het is wel zo fijn dat je bij je rondje door het park niet spontaan storing krijgt van de andere sporters bij je in de buurt.

LEES OOK: Hoe de AirPods 2 de Galaxy Buds moet verslaan

Digitaal is de toekomst

Gelukkig is er een nieuwe techniek beschikbaar: digitale audio. Hierbij wordt de audio niet uitgestuurd in een analoog signaal, maar in een digitaal signaal van eentjes en nulletjes. Deze wordt vervolgens door de ontvanger weer omgezet in audio. Het grote voordeel is dat de benodigde ruimte in de frequentieband veel kleiner is en dat je zelfs meerdere kanalen er op na kunt houden.

Mogelijk hogere kosten

Je kunt je afvragen waarom Samsung en Apple nog niet massaal op digitaal zijn overgegaan. De reden daarvoor is simpel: de kosten zijn hoger. Een analoge zender en ontvanger kosten een fractie van de prijs ten opzichte van een digitale set. En aangezien wij het liefste zo weinig mogelijk betalen, zijn de fabrikanten daar gevoelig voor. Bovendien is ook de kwaliteit van het geluid vrijwel hetzelfde. In de toekomst zullen de fabrikanten toch over moeten stappen. En ja, dat kan dus leiden tot een wat hogere prijs voor je oortjes.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie