De positieve effecten van schermtijd

De positieve effecten van schermtijd

Redactie WINMAG Pro

Schermtijd is een veelbesproken topic in de media. We gebruiken onze smartphones uren per dag en liken, swipen en streamen zowel thuis als onderweg.

Met een toestel als de nieuwe Samsung S10 is het niet zo gek dat je schermtijd hoog is, want je kan er van alles mee. Gelukkig is veel tijd met een smartphone doorbrengen niet louter negatief.

Een maand per jaar aan schermtijd

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar ons smartphonegebruik en schermtijd. Zo blijkt dat we gemiddeld tussen de twee en drie uur per dag naar het scherm van onze telefoon kijken en iedere dag haast 70 keer naar onze telefoon grijpen. Dit is een maand per jaar! In veel onderzoeken wordt schermtijd geassocieerd met gezondheidsrisico's en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen. Toch kan de tijd die volwassenen en kinderen doorbrengen op een smartphone of tablet ook positieve effecten met zich meebrengen.

Ontwikkeling van creativiteit

Vooral kinderen vergroten de creativiteit en verbeeldingskracht wanneer ze op een tablet of smartphone zitten. Ze komen namelijk in aanraking met allerlei media, van muziek tot foto's en video's, en kunnen interactieve spelletjes spelen of bijvoorbeeld kleuren op de smartphone. Dit helpt ze om hun fantasie te prikkelen. Als ouder is het wel belangrijk om met je kind te bespreken wat hij of zij allemaal gedaan heeft en hoe hij of zij dit ervaren heeft. Zo draagt de schermtijd bij aan de ontwikkeling van de narratieve intelligentie.

Concentratie

Verschillende onderzoeken betwisten de algemene consensus dat smartphones en tablets slecht zouden zijn voor de concentratie. Er kan namelijk onderscheid gemaakt worden tussen kortstondige concentratie (hyper attention) en langdurige concentratie (deep attention). Zo zouden mobiele apparaten een negatief effect hebben op de ontwikkeling van deep attention, maar wel een uitstekend middel zijn om hyper attention te trainen. Zo vragen veel applicaties concentratie om bijvoorbeeld een puzzel op te lossen of de gewenste informatie te vinden.

Probleemoplossend vermogen stimuleren

Uit onderzoek met kinderen blijkt dat kinderen die een puzzel op moeten lossen, dit net zo goed en snel doen als ze in het echt oefenen dan wanneer ze dit digitaal oefenen. Dit geldt ook in het geval van bijvoorbeeld schaken. Het maakt niet uit of je iemand dit spel uitlegt met fysieke schaakstukken of op een smartphone of tablet. Zo blijkt dat kinderen die dit digitaal oefenen, naadloos in staat zijn om deze aangeleerde vaardigheden te vertalen naar het echte leven. Het mooie hiervan is dat je kind, of jijzelf natuurlijk, altijd en overal een potje schaak kan spelen op de smartphone. Bij een fysiek spel is dit een ander verhaal.

Het is dus niet alleen maar schadelijk om tijd door te brengen achter een scherm. Dat gezegd hebbende is het minstens even belangrijk om te bewegen, de zinnen te verzetten met een goed boek of quality time door te brengen met het gezin. Zo zouden onderzoekers een verband hebben gevonden tussen slecht gedrag van kinderen en het telefoongebruik van hun ouders. Het gaat om de juiste balans.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie