De meest populaire mbo-niveau 4 opleidingen

Redactie Chief
Welke richting kiezen leerlingen en leraren?


Mbo 4 staat voor middelbaar beroepsonderwijs en wordt ook wel middenkaderopleiding genoemd. Tijdens een mbo-opleiding leer je specialistisch uitvoerend werk te doen. Dat varieert van verpleegkundige tot software developer en van kok tot sociaal werker. Je kunt dus heel veel kanten om met een mbo 4 opleiding. Het cijfer 4 staat voor het hoogste mbo-niveau en stoomt leerlingen klaar voor een baan in onder andere de maakindustrie, zorg, communicatie of hospitality. Daarvoor zijn bevoegde en vakkundige leerkrachten nodig die zowel praktijk- als theorielessen over kunnen brengen op hun leerlingen. Over het algemeen duurt een mbo-opleiding vier jaar, maar veel opleiders bieden een verkorte versie van zo’n 2 jaar aan. Een mbo-opleiding kenmerkt zich door de combinatie van praktijk en theorie. En bij een digitale opleider is er ook nog de mogelijkheid om klassikaal en op afstand les te krijgen. Is mbo-leraar iets voor jou? Natuurlijk moet je eerst zelf een opleiding volgen voor je voor de klas mag staan. We vertellen je welke mbo 4 opleidingen populair zijn en waar jij dus ook de meeste kans hebt om leerkracht te worden. 

Welke richting kiezen leerlingen en leraren?

Voor jonge mensen is het lastig om een geschikt mbo-opleiding niveau 4 te kiezen. Het immers een beroepsopleiding voor een branche waarin je in principe de rest van je leven werkzaam bent. De keuze is ook zeer uitgebreid dus dat maakt het niet makkelijk. Hele bekende richtingen zijn zorg en autotechniek. Best logisch, als je graag voor mensen zorgt of als je gek op auto’s bent. Maar er zijn ook minder duidelijk keuzes zoals marketing of events. Over het algemeen hebben mbo-opleidingen een zogenaamde beroepsopleidende leerweg (BOL), dat wil zeggen dat leerlingen elke dag naar school gaan en daarnaast een paar dagen per week werken of stage lopen. Het omgekeerde kan ook. Dit noemen we beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dan werken leerlingen elke dag en gaan daarnaast een paar dagen naar school. Beide vormen vragen om een ander soort leerkrachten, dat spreekt voor zich. 

Waar gaan leerlingen en leraren aan het werk?

Leerlingen aan het mbo worden opgeleid om na het behalen van hun diploma aan het werk te gaan. Vaak zijn toekomstige beroepen heel duidelijk te benoemen: automonteur, zorgmedewerker, hotelreceptionist of logistiek medewerker. En hoewel er veel nadruk op de praktijk ligt is het nog steeds heel belangrijk om ook theoretische kennis op te doen. Daar ligt een interessante uitdaging voor leerkrachten, want het type leerling op de mbo-4 heeft vaak meer met doen dan met denken. Maar als bevoegd leraar weet jij ze hoe dan ook te motiveren.

Foto door fauxels