De ins en outs van cryptomining
Er zijn verschillende manieren om aan digitale valuta te komen. Je kunt ze ontvangen in je wallet, bijvoorbeeld als verjaardagsgeschenk van een lieve oom. Je kunt ze ook kopen via handelsplatforms als xbitcoin club. Of je kunt ze minen. Vooral dat laatste is wat complexer en daarom lichten we dit voor je toe. We leggen uit wat minen is, hoe het werkt en hoe je hiermee geld kunt verdienen. We hebben het bovendien over de software die hiervoor kan worden gebruikt.
Wat is minen en hoe werkt het?
Minen is het proces waarbij nieuwe cryptomunten worden gecreëerd en transacties op de blockchain worden geverifieerd. Miners concurreren met elkaar om complexe wiskundige problemen die verband houden met een transactieblok op te lossen. Wie er als eerste in slaagt om dit vraagstuk op te lossen, ontvangt een beloning in de vorm van nieuwe cryptomunten. Miners maken de berekeningen niet zelf, maar schakelen de rekenkracht van hun computer in. Om te minen, heb je gespecialiseerde hardware nodig. Denk bijvoorbeeld aan ASIC-miners (Application Specific Integrated Circuit) voor Bitcoin-mining of GPU's (Graphics Processing Units) voor het minen van sommige andere cryptomunten. Een gewone computer volstaat niet voor het minen van Bitcoin, maar kan wel geschikt zijn voor het minen van sommige andere cryptomunten.
Mining-software voor het minen van cryptomunten
Er zijn verschillende mining-softwarepakketten beschikbaar om je te helpen bij het minen van crypto. Enkele populaire voorbeelden zijn CGMiner, BFGMiner en MultiMiner. Deze programma's bieden onder andere een grafische gebruikersinterface, geautomatiseerde hardware-detectie en mining-functies. Ze ondersteunen dynamische klokfrequenties en meerdere cryptomunten. Er bestaat ook nog andere software. Over het algemeen gaat het om open source softwarepakketten die compatibel zijn met verschillende platformen en verschillende soorten hardware.
Wees voorzichtig en let op voor malafide software
Hoewel er betrouwbare mining-software bestaat, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het installeren van programma's op je computer. Er zijn veel malafide softwarepakketten die zich voordoen als legitieme mining-software, maar die in werkelijkheid je computer infecteren met malware of je privégegevens stelen. De risico's van het installeren van malafide software zijn niet min. Denk aan verlies van gevoelige informatie, zoals je bankgegevens. Soms geef je anderen ook toegang tot je computer of zal jouw computer op de achtergrond stiekem minen voor anderen. Zorg er dus altijd voor dat je de bron van de software controleert en dat je alleen vertrouwde programma's installeert.
Teloorgang van mining in Nederland
Hoewel crypto-mining in sommige landen nog altijd erg populair is, is het in Nederland minder aantrekkelijk geworden. Dit heeft verschillende redenen, maar vooral de hoge energiekosten spelen een belangrijke rol. Dat er flinke investeringen nodig zijn en dat je bij winst al snel als een ondernemer wordt beschouwd, wat verregaande gevolgen kan hebben, helpt natuurlijk ook niet. In landen met lagere energiekosten en minder strenge cryptofiscaliteit kan crypto-mining nog steeds winstgevend zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in sommige delen van China, in Rusland en in IJsland. Het gaat om regio’s waar energie goedkoop en overvloedig beschikbaar is. Bovendien profiteren miners in bijvoorbeeld IJsland van koelere klimaten, wat helpt om de hardware efficiënter te laten werken en de kosten voor het koelen van de apparatuur te verlagen.