De cloud brengt flexibiliteit, maar hoe houd je overzicht?

De cloud brengt flexibiliteit, maar hoe houd je overzicht?

Redactie WINMAG Pro
Een jaar geleden veranderde ons dagelijks leven van de ene op de andere dag. Bedrijven die eerder al digitaal achterbleven, voelde de klap van de lockdown extra in maart 2020. Er ontstond een grote inhaalslag om ervoor te zorgen dat medewerkers veilig en goed op afstand konden werken. Hierbij werden nieuwe technologieën geadopteerd en belangrijke bedrijfsprocessen in sneltreinvaart naar de cloud gemigreerd. Een migratie naar de cloud heeft veel voordelen, zowel tijdens een pandemie, als tijdens normale omstandigheden. Maar er zijn uiteraard ook uitdagingen.

Zo hebben CIO's en IT-management een flinke taak: het opzetten van betrouwbare monitoring over de gehele infrastructuur, ongeacht verschillende databases, apps, microservices en interfaces in meerdere of verschillende omgevingen. Maar het is cruciaal, want alle elementen moeten worden gecontroleerd, beveiligd en beschermd.

Hybride, flexibel en overal

Een migratie naar de cloud maakt het mogelijk nieuwe toepassingen te introduceren, ontwikkelen en uit te breiden. Maar net als de lagen van een ui, zorgt dit voor een nieuwe laag in het IT-landschap. Deze lagen bestaan onder meer uit fysieke en virtuele servers, private clouds, public clouds, fysieke apparaten, IoT en edge-installaties. Maar denk hierbij ook aan een handjevol onmisbare legacy-applicaties. Je ziet het: dit soort hybride multicloud-landschappen zijn een complexe configuratie van cloudtechnologie en lokale IT-infrastructuren die deels ‘on-premise’ draaien en deels worden uitbesteed aan de cloud.

Maar waarom kiezen bedrijven dan voor deze complexiteit? Omdat de cloud enorme voordelen met zich meebrengt. Het zorgt bijvoorbeeld voor flexibiliteit en snelheid in de prestaties van toepassingen, maar er zijn ook toepassingen die eigenlijk niet zonder de cloud kunnen. Denk hierbij aan kunstmatige intelligentie (AI). Aan de andere kant leidt een complexere IT-infrastructuur tot meer gevoeligheid voor prestatie- en beveiligingsproblemen. Deze problemen worden vergroot als implementaties te snel en onder druk plaatsvinden. Bedrijven moeten daarom allemaal kritisch naar hun hybride IT-architecturen met specifieke configuraties kijken. In 2020 hebben veel bedrijven namelijk hun digitale transformatie op topsnelheid voltooid.

Databronnen samenvoegen

Traditionele application-performance- en infrastructuur-beveiligingstoepassingen komen niet tot hun recht in hybride omgevingen. Ze vergen simpelweg te veel werk: overschakelen van tool naar tool, data aggregeren, vergelijken, afstemmen en correleren. Dit is tijdrovend en kan betekenen dat een fout escaleert voordat de oorzaak is ontdekt, of er een - tijdelijke - oplossing is gevonden.

De kern van dit probleem ligt in de flexibiliteit van cloud-based IT-omgevingen. Traditionele monitoring schiet vaak tekort hierin. Toepassingen zoals microservices, containers en DevOps ontwikkelen snel en dynamische maar zorgen daardoor ook voor chaos. De sleutel tot overzicht in dit complexe landschap is observability.

Appels met peren vergelijken

Observability, of waarneembaarheid, is een vereiste voor ieder systeem. Het schept namelijk een holistisch beeld van de status en processen binnen het IT-landschap. Observability is gebaseerd op drie monitoringspilaren: logfiles, metrics en application traces.

Maar het bouwen op deze pilaren gaat niet altijd even soepel. Logbestanden bestaan vooral uit gestructureerde of binaire platte teksten. Maar metrics gebruiken weer hun eigen standaarden en sporen van APM (Application Performance Monitoring) zijn complex en min of meer ongestructureerd. Deze verschillen zorgen ervoor dat het lastig is een holistisch beeld te krijgen.

Maar er is een oplossing. Door de monitoring van logs, metrics en traces in één cloud te integreren en contextualiseren zijn de resultaten al een stuk beter te interpreteren. Met zo’n cloud krijgt het IT-team, praktisch in real-time, zichtbaarheid en centraal toegang tot de verzamelde data die het kan openen, zoeken, filteren en analyseren. Het team kan met deze ontwikkelingen beter en sneller zien waar zich problemen voordoen en deze bovendien beter voorspellen.

Waardevolle tijdswinst

Toepassingen die de Observability (waarneembaarheid) bevorderen helpen bedrijven daar waar nodig: met tijd- en kostenbesparing. Door monitoringsprocessen te digitaliseren en automatiseren kunnen IT-professionals en DevOps-teams zich buigen over problemen die het systeem heeft geflagt. Hiermee worden issues zoals storingen sneller opgelost. De migratie naar de cloud en de technologische kansen die daarop volgen, maken het IT-landschap misschien wat ingewikkelder. Maar door gebruik te maken van observability creëren bedrijven de meest optimale omgeving ter ondersteuning van hun medewerkers en klanten.

Spiros Xanthos, Vice President Project Management, Observability en IT Operations bij Splunk

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie