Dataiku maakt generatieve AI geschikt voor gebruik in zakelijke apps, bedrijfsveiligheid en tools

Redactie WINMAG Pro

Dataiku, het platform voor ‘Everyday AI’, maakt de inzet van generatieve AI mogelijk bij zakelijke apps, bedrijfsveiligheid en tools. Deze innovaties zijn het resultaat van de ervaring die is opgedaan bij meer dan 500 klanten en gaan verder dan de traditionele chatbotfuncties, maar spelen in op toepassingen die daadwerkelijk waarde toevoegen.

AI

Dataiku's nieuwe Generative AI Use Case Collection past ‘gen AI’ voor het eerst grootschalig toe in bedrijfsdoeleinden. Na het identificeren van gebruikelijke ontwerppatronen voor de toepassing van generatieve AI, heeft Dataiku een eerste reeks van 16 Generative AI Use Cases gebouwd voor bestaande bedrijfsbehoeften. Hierdoor kunnen bedrijven op maat gemaakte Generative AI-projecten achter zich laten, en overstappen op de ontwikkeling en implementatie van deze use cases op grote schaal. Gen-AI projecten zijn daarmee niet langer experimenteel, maar verhuizen naar de kantoorvloer.

De Generative AI Use Case Collection biedt onder meer:

  • Privacy-beschermende, geautomatiseerde generatie van inzichten in de prestaties van fabrieksmachines
  • Juridisch goedgekeurde, automatisch gegenereerde promotiemails, inclusief zeer zorgvuldige productaanbevelingen
  • Nauwkeurige assistenten die queries uitvoeren voor complexe beleidsdocumenten en contracten, zodat supportmedewerkers sneller kunnen werken

"We hebben gezien dat honderden van onze klanten onderzoeken hoe ze generatieve AI beter kunnen inzetten. De meesten zijn begonnen met het samenstellen van een lijst met potentiële use cases en hebben deze geëvalueerd op haalbaarheid, zakelijke impact en risico's. We hebben de top use cases gedistilleerd die vandaag de dag al echt, bruikbaar en herhaalbaar zijn op ons platform. De bedrijven die hier vandaag in slagen, zullen over een jaar buiten het bereik van hun concurrenten zijn. Dit is het moment waarop de toekomstige leiders worden bepaald. Het is spannend voor Dataiku om daar deel van uit te maken," aldus Florian Douetteau, mede-oprichter en CEO van Dataiku.

Voorbereiden op komende AI-regelgeving 

Met het oog op de vele beleidsvoorstellen die zowel werknemers als consumenten willen beschermen tegen mogelijke schade van AI, zoals bijvoorbeeld de Europese AI Act, kondigt Dataiku daarnaast het RAFT Framework for Generative AI use cases aan. Op basis van jarenlang pionierswerk op het gebied van verantwoorde AI met de compliance-, risico- en ethische teams van enkele van 's werelds grootste bedrijven, biedt het raamwerk uitvoerbare stappen die bedrijven nu kunnen nemen om klaar te zijn voor toekomstige regelgeving. Het raamwerk is gebaseerd op de input van experts in publiek beleid, digitale ethiek en AI-vooroordelen, en zorgt voor een balans tussen de noodzaak om snel vooruitgang te boeken met AI en dit tegelijkertijd veilig en verantwoord te doen.

Prompt Studio

De manier waarop een bedrijf presteert is niet te transformeren door middel van eenmalige vragen en antwoorden aan een chatbot. Echte toepassingen van generatieve AI worden verweven in de data- en machine learning-workflows van een bedrijf. Om dit te realiseren bouwt Dataiku voort op zijn laatste productupdate, Dataiku 12, en voegt mogelijkheden toe die deze visie werkelijkheid maken. Met Dataiku's Prompt Studio kunnen veel meer mensen zeer bekwame prompt-engineers worden, die herbruikbare prompts van enterprise-kwaliteit bouwen die deel kunnen uitmaken van productieworkflows. Prompt Studio is nu beschikbaar in gelimiteerde preview.

AI Prepare

Vandaag de dag moeten zakelijke ideeën vertaald worden naar de data-taal van tabellen en kolommen. Met gen AI kunnen deze vertalingen in Dataiku geautomatiseerd worden, waardoor een nog grotere groep gebruikers met gegevens kan spelen door er tegen te praten.

Dataiku's AI Prepare stelt mensen met de meest uiteenlopende vaardigheden in staat om productieklare gegevenstransformaties te bouwen, simpelweg door in te typen wat ze met hun gegevens willen doen. Dit doorbreekt de laatste barrières tussen weten wat er gedaan moet worden en het laten gebeuren in bedrijfsdatabases en cloudomgevingen. AI Prepare is nu beschikbaar in gelimiteerde preview.

De Generative AI Use Case Collection en het RAFT Framework zijn per direct beschikbaar. Prompt Studio en AI Prepare zijn beschikbaar in een gelimiteerde preview. Aanvullende platformmogelijkheden zullen de komende maanden beschikbaar worden met meer diep geïntegreerde functies die samen de basis leggen voor alledaags gebruik van gen AI.

Lees ook: Bijna helft grote bedrijven mist inzichten door stortvloed aan data | WINMAG Pro

Lees ook: Dataiku 12 zet in met nieuwe AI | WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie