Databeveiliging: vergeet de smartphone niet

Redactie WINMAG Pro
Mensen zijn rare wezens. Het blijkt dat wanneer ze achter een laptop/pc zitten ze andere beslissingen nemen als het gaat om veiligheid dan wanneer ze met hun smartphone werken. Zou het een diep vertrouwen zijn in het altijd functionerende mobieltje?

Zo blijkt bijvoorbeeld dat 90% van de gebruikers verdachte e-mailtjes verwijderd van onbekenden als ze achter de pc zitten, maar als ze dat mailtje op hun smartphone ontvangen verwijdert slechts 56% het mailtje.

78% slaat gevoelige informatie niet op op hun laptop/pc, terwijl maar 58% dit een probleem vindt op hun smartphone.

Beveiligingsmaatregelen op een PC vindt 72% van de laptop/pc gebruikers heel normaal, terwijl maar 33% iets doet aan beveiliging op hun smartphone. Dit staat haaks op de stijging van 50% van serieuze kwaadaardige malware specifiek gericht op smartphones.

Naïviteit lijkt ons te grazen te nemen, zodra we ons mobieltje gebruiken. Vele duizenden gebruikers hebben inmiddels een speciale app geïnstalleerd die ervoor zorgt dat hetgeen je op Facebook zet automatisch vaak ‘ge-liked’ wordt. Jammer is alleen dat deze specifieke app je credentials nodig heeft en daarmee je identiteit steelt.

De oplossing

Een eerste stap is dat je bedrijfskritische apps en informatie beveiligt. Is de beveiliging van de informatie en apps te combineren. Zo ja, zorg ervoor dat die bedrijfskritische apps en de informatie versleuteld en beschermd zijn. Of dat nu op je eigen smartphone, of die van je werkgever is. Want die laatste wordt immers ook vaak gebruikt voor privé-doeleinden. Alle andere apps laat je gewoon bestaan zoals ze zijn. Een tweede stap is het inzichtelijk maken van wie welke informatie gebruikt en waar die informatie zich bevindt. Dat kan ergens op een mobiel apparaat, maar ook in de cloud zijn. Met die variabelen 'wie' en 'welke data' en 'waar' kun je vervolgens regels gaan opstellen. Zo kun je bepaalde informatie niet toestaan op je smartphone of alleen dan wanneer het versleuteld is. Of besluiten om informatie die je aanraakt buiten een bepaalde fysieke locatie met extra pincodes te beveiligen.

Wie biedt die oplossing?

Diverse fabrikanten bieden oplossingen om een dergelijke beveiliging op te werpen. Symantec loopt hierin voorop en houdt rekening met de wensen en eisen van enerzijds bedrijven en anderzijds de gebruiker. Want hoe goed je beveiliging ook is: uiteindelijk moeten medewerkers wel gewoon productief kunnen blijven. Anders is het wel heel verleidelijk om toch weer dat eigen, onbeveiligde mobieltje te gebruiken of erger: hun heil ergens anders te halen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie