Data gebruiken om de kloof tussen innovatie en uitvoering te dichten: 7 manieren waarop multi-cloud kan helpen
Door: Boudewijn Aelbers, Director Solution Engineering Benelux bij VMware
Bijzondere innovaties worden overal om ons heen bedacht, maar ze worden niet consistent uitgebracht. Organisaties streven ernaar innovatief te zijn en voorop te lopen, maar velen hebben moeite om ideeën snel om te zetten in tastbare, impactvolle producten en diensten.
Dit noemen we de ‘innovation-execution gap’. Deze kloof kan de reden zijn dat veel organisaties niet overleven in het huidige competitieve landschap. Volgens McKinsey zegt meer dan een derde van de organisaties dat technologie een belangrijke onderscheidende factor is. Verder blijkt dat organisaties die economisch gezien het best presteren gedurfdere digitale strategieën hanteren en meer investeren in opkomende technologieën zoals AI en data-analyse. In vergelijking met concurrenten zijn deze organisaties zelfs van plan om hun totale budget voor technologie te verdubbelen om te besteden aan het opzetten van nieuwe digital businesses.
De economische voordelen van het gebruik van technologie om te innoveren en de concurrentie voor te blijven zijn overduidelijk. Desondanks hebben nog weinig organisaties het potentieel van hun data echt benut. Volgens 100 C-suite executives werkzaam bij Forbes Top 2000-bedrijven, ondervraagd door VMware, geeft bijna driekwart (70%) van de bedrijven toe dat ze worstelen om de waarde van hun data te ontsluiten – wat een directe invloed heeft op hun vermogen om te innoveren. Ruim meer dan de helft (58%) is bang achter te raken op de concurrentie als ze niet beter gebruik gaan maken van hun data, wat vergelijkbaar is met de resultaten van het McKinsey onderzoekt.
Organisaties die de kloof tussen het bedenken van ideeën en het uitvoeren ervan willen dichten door meer met hun data te doen, moeten focussen op de cloud. Nu de meeste grote organisaties gebruikmaken van meerdere clouds, moet een multi-cloudstrategie het de facto model worden voor organisaties. Zo kunnen ze hun data effectiever beheren en gebruiken, zelfs nu workloads veel meer gedistribueerd zijn. Data wordt steeds vaker gebruikt en gegenereerd buiten datacenters, in meerdere clouds en over landsgrenzen heen. Deze cruciale informatie moet sneller dan ooit bij de juiste personen terecht komen: bij het management – om zakelijke beslissingen te nemen; bij klanten – in de vorm van immersive buying experiences; en bij medewerkers – in de vorm van digitale tools.
Hoe data wordt gecreëerd en opgeslagen is ook onderhevig aan verschillende soorten sectorale, nationale en internationale regelgeving. Er is een constante druk om een balans te vinden tussen compliance en wettelijke vereisten en de behoefte van de organisatie om te innoveren.
De complexiteit aanpakken
Elke innovatie – of die nu grootschalige organisatorische veranderingen drijft, de gebruikerservaring radicaal transformeert of helpt kosten te verlagen en processen te optimaliseren – is afhankelijk van een digitale infrastructuur die geïnformeerde besluitvorming kan ondersteunen. Een multi-cloudbenadering creëert deze essentiële infrastructuur, aangedreven door data. Volgens een onderzoek van VMware gebruikt 87% van de organisaties tegenwoordig verschillende clouds, ten opzichte van 73% een jaar geleden.
Hier volgen zeven manieren waarop multi-cloud kan helpen de innovatiekloof te dichten – door organisaties te helpen hun data te verplaatsen, opslaan, gebruiken en er dus geld mee te verdienen, ongeacht waar deze data zich bevindt.
1. Eenvoudig beheer: Wanneer organisaties het multi-cloudmodel omarmen, ontdekken ze dat meer keuzemogelijkheden kunnen leiden tot meer complexiteit. Organisaties die bezig zijn met hun cloudreis moeten van een ‘cloud first’-benadering – met een grote focus op het bouwen van klantgerichte apps in één cloud – naar een ‘cloud smart’-benadering, waar ze de vrijheid hebben om de beste cloudomgevingen voor hun applicaties te kiezen, inclusief consistent beheer voor beveiliging en controle én kostenefficiënt gebruik van privé- en public clouds.
2. Keuzevrijheid: Organisaties willen niet hun hele cloud-, IT- of digitale reis van tevoren uitstippelen; ze willen de vrijheid hebben om zaken aan te passen wanneer hun zakelijke behoeften veranderen. Dit betekent dat ze de vrijheid hebben om datagebruik aan te passen, in plaats van concessies te doen wat betreft besluitvorming omdat ze een lock-in hebben bij één cloud. Met een echte multi-cloudstrategie kunnen organisaties de juiste mix van on-premises-, privé-, public- en edge-cloudomgevingen samenstellen die aan hun behoeften voldoet.
Een autofabrikant gebruikt bijvoorbeeld een private cloud voor essentiële financiële data en een schaalbare public cloud voor minder essentiële data, zoals marketing, HR en andere bedrijfsactiviteiten. Wellicht gebruikt het een tweede public cloud voor een specialistische toepassing, zoals AI- en data-crunching. Aan de edge maakt het wellicht gebruik van lokale clouds voor de milliseconden latency die nodig is voor robotica. Deze multi-cloudbenadering kan organisaties helpen om hun data te gebruiken en innovatie te stimuleren.
3. Agility: Organisaties moeten zowel nieuwe als bestaande apps snel en eenvoudig naar de cloud van hun keuze kunnen verplaatsen, met geen of minimale refactoring. Vereisten en diensten veranderen voortdurend en de multi-cloud-infrastructuur van een organisatie moet ook kunnen veranderen. Dit vermindert bovendien de frictie die gepaard gaat met het migreren van data en zorgt voor de benodigde flexibiliteit om snel toegang te krijgen tot en gebruik te maken van data.
4. Time to value: Workloads moeten tegenwoordig snel en gemakkelijk op elke cloud kunnen draaien. Als een organisatie vastzit aan een meerjarig contract met een cloudprovider en het resources niet verbruikt zoals verwacht, belemmert dit het vermogen van de organisatie om snel te handelen. Organisaties moeten de cloud in het juiste tempo kunnen gebruiken om aan hun uitgavenverplichtingen te voldoen, verspilde uitgaven te voorkomen en de vereiste datasets te kunnen gebruiken wanneer nodig.
5. Beveiliging: Beveiliging is een topprioriteit van organisaties. Het is essentieel om de beveiliging in verschillende clouds proactief te monitoren, detecteren en herstellen. Het moet ingebouwd zijn in de platforms die organisaties gebruiken en ervoor zorgen dat upgrades op tijd plaatsvinden, met ondersteuning om disruptie in het geval van een aanval tot een minimum te beperken. Dit sluit direct aan op de uptime en veerkracht die nodig is om data altijd en over workloads heen effectief te beheren. Goed om te weten voor organisaties die de gedistribueerde edge willen beveiligen: 37% van de organisaties die zijn begonnen met het implementeren van Secure Access Service Edge (SASE)-platforms meldt minder beveiligingsincidenten.
6. Soevereiniteit: Het delen en opslaan van data tussen organisaties en over landsgrenzen heen levert uitdagingen op wat betreft de bescherming en het gebruik ervan. Onderzoek van VMware toont aan dat 65% van de organisaties bang is om data op te slaan die kan helpen om de innovation-execution gap te dichten, vanwege compliance, regelgeving en lokale wetgeving rondom data.
Gevoelige apps en data opslaan op public clouds kan zorgen voor complexiteit, bijvoorbeeld wanneer organisaties door veranderende wetgeving verplicht zijn om van de public cloud naar een soevereine cloud te gaan. Toegang hebben tot een soevereine cloud kan de garanties rond deze wettelijke vereisten bieden, waardoor hele sectoren die voorheen geen toegang hadden tot cloudservices de mogelijkheden van innovatie kunnen benutten.
7. Toekomstbestendig: Niemand weet welke nieuwe innovaties de toekomst zal brengen. Het is zelfs lastig om dit voor de komende twee of drie jaar te voorspellen. Organisaties moeten agile zijn om te kunnen reageren op nieuwe kansen en uitdagingen. Met een multi-cloudplatform kunnen ze elk onderdeel van hun organisatie naar behoefte aanpassen, inclusief technische infrastructuur en data-beheercapaciteiten.
Door een multi-cloudbenadering te implementeren, creëren organisaties de basis die ze nodig hebben om beter gebruik te maken van hun data, zowel nu als in de toekomst. Geen zorgen meer over de implicaties voor datasoevereiniteit, gedecentraliseerde bedrijfsactiviteiten of complexe infrastructuur, maar één vereenvoudigde manier om meerdere omgevingen te beheren om meer uit hun data te halen. En daarmee eindelijk de kloof tussen innovatie en uitvoering te dichten.