Cybersecurity met het oog op de maatschappij
ESET, een wereldwijde leider op het gebied van cybersecurity, signaleert in juni 2021 dat het aantal Nederlandse RDP-cyberaanvallen (remote desktop protocol) tussen januari en april 2021 met 119 procent steeg.
Twee maanden later leren we van een opvolgend rapport dat er bijna 100.000 Nederlandse RDP-systemen rechtstreeks verbonden zijn met het internet, en daarmee een populair doelwit voor ransomware vormen. “Ransomware heeft niet alleen de potentie om onze maatschappij te ontwrichten, maar is een directe dreiging voor elke mkb-ondernemer die afhankelijk is van zijn of haar IT-systemen”, vertelt Dave Maasland, CEO van ESET Nederland. We spreken de 31-jarige CEO over de groeiende uitdaging die cybersecurity heet. In tegenstelling tot de jaren ‘80, ‘90 en nul ontkomt vrijwel niemand aan het onderwerp van digitale veiligheid. Er lijkt geen week voorbij te gaan zonder dat een grootschalig datalek de voorpagina’s bereikt. Berichtgeving over plofkraken en bankovervallen maakt plaats voor inbraken van het digitale soort, maar het leed van slachtoffers is onveranderd.
“Criminaliteit zal altijd bestaan. Misdaad verschuift naar de plekken waar een aanval het meeste rendement oplevert”, vertelt Dave Maasland, CEO van ESET Nederland.
Zijn bedrijf, ESET Nederland, fungeert als nationale tak van ESET, een globaal geheel. “Nederland veiliger maken. Zorgen dat cybercrime geen levens meer kan kosten, maatschappelijke ontwrichting kan veroorzaken of serieuze slachtoffers maakt”, is Maaslands antwoord op de vraag naar de missie van de organisatie. We gaan naar een wereld toe waar cybercriminaliteit een serieuze bedreiging voor de nationale veiligheid kan vormen. Alles wordt verbonden, ook ziekenhuisapparatuur, dus is het steeds belangrijker om elk risico te verwijderen.”
“Tegelijkertijd is het is té utopisch om te stellen dat wij het probleem in volledigheid kunnen oplossen. Wij willen de impact van het probleem verzachten. Ooit was vliegvervoer zeer onveilig. Inmiddels is het één van de veiligste vervoersmethoden. Technologie speelde daarin een hoofdrol, en staat ook in de beveiliging van digitaal verkeer centraal.”
Informatie ter verdediging
Het probleem tackelt ESET Nederland met de ontwikkeling en levering van software. De organisatie voorziet haar IT-partners van technologie waarmee de kleine of grote bedrijven van klanten bestendiger zijn tegen alle kenbare vormen van cybercriminaliteit. Maasland vertelt: “Cybercriminelen werken enorm goed samen, dus is het belangrijk dat de verdediging net zo goed samenwerkt. Dat doen we door alle gebruikers van ESET in één groot netwerk te verbinden.”
“Vind er waar dan ook in de wereld een aanval plaats, dan kunnen we de informatie over de aanval inzetten om honderden miljoenen andere klanten veilig te stellen. Informatie is cruciaal voor een verdediging, dus bieden we niet alleen securitysoftware aan, maar een aansluiting op het netwerk waar die informatie uit voortvloeit.”
(Inter)nationaal
De door Maasland beschreven aanpak is de norm voor moderne cyberbeveiliging - en wordt daarmee niet uitsluitend door ESET aangeboden. Het aanbod van cybersecurity groeit net zo hard als de vraag. Ook organisaties als Fortinet en Microsoft houden zich intensief bezig met de cyberbeveiliging van klanten. En ook zij putten daarvoor uit een internationaal informatienetwerk. “Het klopt dat de markt veel aantrekkingskracht heeft voor nieuwe en doorgewinterde spelers”, reageert Maasland. “De concurrentie is zwaar. Vandaar doen we het anders dan anderen.”
“Hoewel ESET Nederland een absoluut onderdeel van het internationale ESET Global is, focussen we ons bij uitstek op de Nederlandse markt. We hebben de unieke mogelijkheid om wereldwijde gegevens te onderzoeken en de daaruit voortvloeiende kennis lokaal in te zetten. De technologieën van bedrijven in verschillende landen en continenten hebben immers gelijkenissen. Net zoals een plofkraak bij een Duitse bank enorm relevant kan zijn voor de inbraakpreventie van een Nederlandse ING-locatie, kan een cyberaanval in de Verenigde Staten relevant zijn voor de verdediging van een Nederlandse infrastructuur.”
“Toch verschilt wereldwijd technologiegebruik evengoed”, voegt Maasland toe. “Elke geografische regio heeft een eigen digitaal tempo. Dat tempo ligt in Nederland relatief hoog. Onder andere cloudadoptie gaat hier bovengemiddeld hard. De uitdagingen van verschillende ICT-gebieden vragen om toegespitste technologieën en experts, dus moet de service en technologie op een regio worden toegespitst. Er is dus geen sprake van een ‘one size fits all’. En precies daarom zorgen we dat het kennisniveau van onze nationale IT-partners ongeëvenaard is. We krijgen regelmatig vragen over kostbare producten of diensten - en adviseren dagelijks ten gunste van geschiktere, voordeligere opties.”
Mission-first
De motivatie daarvoor, benadrukt Maasland, is net zo commercieel als maatschappelijk van aard. “We verdienen ons geld aan criminaliteit. De corebusiness is een maatschappelijk probleem. Dat brengt een inherent andere verantwoordelijkheid met zich mee dan de verkoop van een nieuwe maaltijd of mooie spijkerbroek. Vandaar zorgen we dat kennisdeling overal terugkeert: in de technologie en het klantcontact, maar ook de verschillende maatschappelijke projecten die we in gang brengen.” Met het laatste doelt Maasland op een reeks initiatieven waarin ESET investeert om kennis te delen met de maatschappij.
ESET’s sponsoring van HackShield, een gratis online cybersecurity game voor kinderen van 8 tot 12 jaar, is één van die initiatieven. Kinderen leren spelenderwijs om zichzelf en hun omgeving meer weerbaarheid te bieden tegen online criminaliteit.
In website Online Veilig (onlineveilig.eset.com) vinden we een tweede voorbeeld. Het kosteloos toegankelijke platform biedt een schat aan begrijpelijke antwoorden op vragen over het internet en digitale thema’s. Manieren om online privacy op te krikken en veiliger thuis te werken worden op een makkelijk leesbare wijze uiteengezet.
“Nederland moet veiliger”, besluit Maasland. “Daarin speelt kosteloze kennisdeling met elke laag van de samenleving een net zo centrale rol als de technologie die we voor bedrijven aanbieden. Dragen we zorg voor sterke software en kwalitatieve service, dan winnen en behouden we klanten. Bereiken we het laatste, dan kunnen we terug blijven geven aan de maatschappij. Ik niet wil zeggen dat we de Tony Chocolonely van de cybersecurity zijn, maar wel dat onze missie altijd eerst komt.”
Klik hier voor meer info