Terugblik 2012: Linux

Redactie WINMAG Pro

De tijd dat Linux voor nerds en digitale zwervers was, ligt al een tijd achter ons. Het besturingssysteem kent inmiddels een hoop gebruikers, en ook in 2012 is deze groep gegroeid. De Linux Foundation blikt terug op een bewogen jaar, en wij kijken met hun mee.

Het grootste succes van Linux gebeurde dit jaar onder de paraplu van een aanverwant product: Android. Android brak definitief door en streef wereldwijd de iPhone voorbij in marktaandeel. En de kern van Android is feitelijk Linux, weliswaar in iets aangepaste vorm.

Linux was altijd het belangrijkste besturingssysteem voor webservers. Daar is in 2012 weinig in veranderd. Maar op het gebied van Linux-distributies voor de desktop is er wel veel gebeurd. Niet gek, iedere week wordt er wel een distributie voorzien van een update of wordt er een nieuwe distributie gelanceerd. Fedora, Ubuntu, Mint, OpenSuse ontvingen ook dit jaar weer een flinke update, van kleine tweaks tot volledig omgegooide interfaces. Belangrijkste nieuwe versie was die van Ubuntu, zij lanceerde in april versie 12.04 LTS, een versie die mikt op stabiliteit en langdurige support. De Unity-interface was verder gepolijst en de HUD bracht nieuwe innovatieve manieren om met je computer om te gaan. Zo schreven we in april over Ubuntu 12.04:

'Meest in het oog springende is de toevoeging van de zogenoemde 'HUD' – een tool die met name power users zal aanspreken. Via de Alt-toets krijg je een soort zoekbalk geprojecteerd waarmee je razendsnel via een zoekvenster bepaalde functies en menu-items uit actieve applicaties kunt oproepen, ongeacht welke software de 'focus' heeft op je bureaublad. Canonical heeft de HUD ontworpen om een alternatief te bieden voor de aloude menu's. Het blijkt een echte time-saver die in de praktijk zijn waarde bewijst en bovendien leert van je voorkeuren.'

Inmiddels is versie 12.10 verschenen. Deze bevat geen schokkende vernieuwingen, maar verfijnen met name de interface verder. Ook is het nu mogelijk om veelgebruikte websites direct te koppelen als 'App' in je startmenu.

Opschudding

Overigens heeft de nieuwe Unity-interface voor flink wat opschudding veroorzaakt. Veel gebruikers konden niet wennen aan het 'tablet/touch-achtige' uiterlijk en de breuk met de traditionele desktop-metafoor. Ook Gnome 3, de nieuwe versie van deze populaire desktopomgeving voor Unix-achtigen, kon op afkeuring rekenen van een deel van hun achterban, grotendeels om dezelfde redenen. Zij vluchtten naar alternatieven, bijvoorbeeld in de vorm van Linux Mint. Deze distributie tikte dit jaar nummer 14 aan en biedt met MATE en Cinnamon werkomgevingen die meer lijken op een traditionele desktop.

Hardware

Ook op het gebied van hardware is het een bewogen jaar geweest. System76, een leverancier van hardware die draait op Linux, heeft bijvoorbeeld dit jaar wat mooie dingen op de markt gebracht. Zo werd er een Ubuntu all-in-one uitgebracht, waarmee blijkt dat ook Linux-hardware niet stilstaat, ondanks dat het besturingssyteem prima draait op oudere systemen.

Een relatief nieuw bedrijf op het gebied van Linux-hardware is Ohava. Zij leveren hardware die op Linux draait en gericht is op de zakelijke markt. Alleen al aan hun website kun je zien dat gebruiksgemak en duidelijkheid voorop staat. Hoewel het dit jaar wat stil is geweest rond het bedrijf, raden we je aan toch eens een kijkje te nemen op de website van Ohava. Geen ander bedrijf maakt meer duidelijk dat Linux ook vanuit zakelijk opzicht geen vreemde keuze is om computers mee aan te kleden.

Cutting edge

Zareason laat zien dat hardware die op Linux draait ook 'cutting edge' kan zijn. Wat te denken van de UltraLap 430 bijvoorbeeld, een met een Intel Core-i7 processor uitgerustte Ultrabook. Van dit apparaat kun je ook de configuratie en de Linux-distributie zelf kiezen.

Dit jaar deed ook Linus Torvalds, grootvader van Linux, een opvallende uitspraak. Met de klinkende woorden 'So Nvidia, fuck you!' maakte hij duidelijk dat de tijd om systemen en drivers gesloten te houden definitief voorbij zou moeten zijn. Wij zouden dit misschien niet in deze bewoordingen zeggen, maar hij heeft wel een punt. Openheid en collaboratie brengt de gehele IT-sector vooruit en Linux loopt hierin voorop, of je het besturingssyteem nu thuis, op je smartphone of op het werk gebruikt. En als je nog niet precies weet waarom Linux nu zo'n krachtig systeem is, dan hebben wij het antwoord voor je.

Het gaat te ver om hier alles wat op Linux-gebied is gebeurt samen te vatten, maar dat 2012 een bewogen jaar is geweest op Linux-gebied staat vast. Computergebruikers kunnen met 2013 in het vooruitzicht ongetwijfeld weer een hoop nieuwe dingen verwachten van het Linux-besturingssysteem. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie