Sony bewaarde wachtwoorden in map genaamd 'wachtwoorden'

Eveline Meijer
Sony bewaarde wachtwoorden voor allerlei diensten in een map die simpelweg was genaamd 'wachtwoorden'. Vorige week werd het bedrijf gehackt, waardoor onder andere nog te verschijnen films, scripts en documenten voor verschillende diensten met wachtwoorden en zelfs sofinummers van medewerkers van Sony uitlekten.

Buzzfeed News bestudeerde de gelekte Sony-documenten en kwam tot de ontdekking. De wachtwoorden werden opgeslagen in 139 Word- Excel-, zip- en pdf-documenten, zonder dat deze versleuteld waren. Op basis van naam konden de bestanden worden geanalyseerd. Zo heette een documenten met Youtube-wachtwoorden van Sony 'Youtube login passwords.xlsx'. Ook zijn wachtwoorden van Sony-diensten en -servers gelekt. Onder de wachtwoorden van werknemers die gelekt zijn, zitten naast Sony-wachtwoorden ook die voor Google, Amazon, Fedex en American Express. Buzzfeed News meldt dat de meeste wachtwoorden 'simpele combinaties van voor de hand liggende woorden en nummers' zijn.

Wachtwoorden Sony - foto via Buzzfeed News

Hack

Sony Entertainment, de filmafdeling van Sony, werd 24 november jongstleden gehackt. De interne communicatiemiddelen, zoals de zakelijke e-mail en de voicemail van medewerkers, werden een week lang uitgeschakeld. Enkele dagen later bleek dat er veel informatie was buitgemaakt, zoals de wachtwoorden voor allerlei diensten en van medewerkers. Naast de buitgemaakte wachtwoorden zijn ook nog te verschijnen films, scripts, persoonlijke gegevens van bijna vierduizend medewerkers en gevoelige bedrijfsdocumenten gelekt. Al deze documenten zijn beschikbaar via torrent-bestanden. Het vermoeden bestaat dat de hack gelinkt is aan de Noord-Koreaanse overheid. Sony maakte onlangs een film genaamd 'The Interview' met James Franco en Seth Rogan over een acteur en een journalist die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un proberen te vermoorden. De film moet in Amerika op 25 december uitkomen. BBC vroeg eerder al aan een vertegenwoordiger van Noord-Korea of dit vermoeden klopt. Het antwoord was 'Wait and see'.