Smartphone-besturingssystemen: voorbij de standaard

Redactie WINMAG Pro

Het gezicht van de moderne smartphone lijkt bepaald te worden door twee grootmachten: Android en iOS. Niets wijst erop dat dit binnen korte tijd zal veranderen. Als je tenminste de avontuurlijke blik mist om verder te kijken dan je neus lang is.

Wat zijn de regerende mobiele besturingssystemen op dit moment? Android en iOS, waarna ver daarachter de overige besturingssystemen aanhobbelen. Hieronder vallen dus ook BlackBerry OS (die dit jaar met BlackBerry 10 een forse update krijgt) en Windows Phone 8 (die eind 2012 gelanceerd werd).

Betekent dit dat andere besturingssystemen consumenten weinig biedt wat zij willen of nodig hebben? Deels is dit misschien waar, maar er is ook een grote kans dat er een hoop onwetendheid bestaat over alternatieve besturingssystemen. Dit komt uiteraard ook door de zichtbaarheid (of eigenlijk het gebrek hieraan) van deze besturingssystemen in de winkels, en de ondersteuning hiervan door producenten van mobiele apparatuur. Ook is het belangrijk om je te bedenken dat het ecosysteem van mobiele apparatuur voor een groot deel leeft op de apps. Tenslotte zijn veel klanten met ketens gebonden aan 'hun' systeem door app-aankopen in het verleden. Stap over naar een ander besturingssysteem en je begint weer op nul.

Ondanks de voorsprong van Android en iOS gebeurt er veel in de smartphone-markt, ook als het om besturingssystemen gaat. Hieronder presenteren we een selectie uit deze os'en die vaak onbekend en soms onbemind zijn. Zullen ze in 2013 veel stof doen opwaaien of zijn het slechts druppels op de gloeiende plaat? Wij zijn benieuwd, maar wat ons betreft geldt: hoe meer keuze hoe beter.


Tizen

Tizen is een fris, relatief nieuw geluid op de smartphonemarkt. Relatief, want wat er achter dit mobiele besturingssysteem steekt is allesbehalve nieuw. De ontwikkeling van dit op Linux gebasseerde open source-besturingssysteem kent zijn roots in heel veel andere besturingssystemen maar is inmiddels opgepakt door Intel en Samsung. Zij hebben hun krachten verenigd, zich georganiseerd in de Tizen Association (waarbij zich steeds meer bedrijven aansluiten) en inmiddels kunnen we het eerste kwartaal van 2013 de eerste apparatuur die op Tizen draait verwachten.

Hoewel we nog weinig weten, kunnen we al wel melden dat het besturingssysteem zeer flexibel zal zijn. Het ondersteunt html5 en je kunt Android- en Firefox OS-applicaties op je smartphone draaien.

Inmiddels zijn de eerste schermafbeeldingen gelekt. Hoewel op het eerste oog nog wat ongepolijst, ziet het er veelbelovend uit.

 

Tizen in actie. Simpliciteit lijkt het besturingssyteem te kenmerken.

Info: www.tizen.org


BlackBerry 10

Misschien vraag je je af welk besturingssysteem nou behoort tot de groep van 'onbeminde' besturingssystemen waar we het hierboven over hadden. Zoek niet verder, want BlackBerry lijkt er patent op te hebben. Deze door Research in Motion geproduceerde smartphone wordt door het slijk gehaald, uitgelachen en weggehoond. Zelf het altijd prettig leesbare New York Times deed eraan mee met een artikel waaruit blijkt hoe diep het BlackBerry-schip is gezonden.

Toch zouden zelfs de grootste critici eind deze maand weleens verrast kunnen worden. Dan wordt BlackBerry 10 met bijbehorende nieuwe toestellen officieel uit de doeken gedaan. Het huidige besturingssysteem is BlackBerry 7, volgens de IDC in 2012 al 'verouderd'.

Het op QNX-gebasseerde besturingssysteem (waar BlackBerry-tablets al gebruik van maken) ziet er er goed uit en lijkt intuïtief te werken. Het on-screen toetsenbord lijkt, net als de oh zo kenmerkende fysieke qwerty-toetsenborden op oudere BlackBerry-modellen door goed uitgekiende ruimte tussen toetsen. Ook een interessant kenmerk is de wijze waarop woordvoorspelling tijdens het typen plaatsvindt. Deze voorspellingen verschijnen bij de toetsen waar je op dat moment typt wat er goed uitziet.

Ondanks dat BlackBerry qua uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid lijkt te mikken op een groot publiek vergeet het merk ook zijn roots in het zakelijke gebruik niet. BlackBerry 10 komt met een hub waarin je met een simpele beweging bij al je applicaties kunt komen en deze diep in het systeem zijn geïntegreerd. Zo kun je bij een afspraak in je kalender ook alle emails horende bij die persoon of afspraak inzien.

Enige zorgenkindje lijken de apps te zijn, maar ook daar heeft Research in Motion aan gedacht. De fabrikant heeft een wereldwijde tournee opgezet onder de naam BlackBerry 10 Jam World Tour.

Of het besturingssysteem zal aanslaan weten we nog niet, maar de voortekenen zijn gunstig. Het BlackBerry OS is flink vernieuwd en Reasearch in Motion hoopt natuurlijk dat ze hiervoor beloond worden met goede verkopen. Hoe de vernieuwingen er nog meer allemaal uitzien zullen we 30 januari 2013 weten, dan houdt Research in Motion een launch event.

Het homescreen van het BlackBerry 10 besturingssysteem. 

Info: www.global.blackberry.com/blackberry-10.html


Firefox OS

In 2011 werd Firefox OS aangekondigd. Het is Mozilla's antwoord op wat zij het 'ommuurde ecosysteem van mobiele besturingssystemen' noemen. Met andere woorden: het is een volledig open besturingssysteem dat zowel makkelijk  voor zowel gebruikers als ontwikkelaars moet zijn.

Alle software die op het besturingssysteem draait is gebaseerd op html5. Dankzij het open karakter zijn apps met gemak over te hevelen van en naar het Firefox OS. Dus net als bij Tizen het geval is, lijkt ook Mozilla het slot uit zijn deur gesloopt te hebben en de deur wagenwijd openhoudt voor iedereen die ervoor wil ontwikkelen.

Het meest opvallende is dat Firefox OS-apps draaien door middel van open web-protocollen. Dit is normaal voor webapplicaties en natuurlijk geen vreemde keuze voor een ontwikkelaar van browsers en email-software. Wel maken we ons zorgen om de offline-mogelijkheden van het OS. Is het mogelijk om er offline net zoveel functionaliteit uit te halen als online? De tijd zal het leren.

Het homescreen van Firefox OS, een besturingssysteem met focus op het web.

Info: www.mozilla.org


Sailfish

Sailfish is een besturingssyteem voor mobiele apparatuur van het Finse Jolla, wat weer is opgericht door ex-Nokiamedewerkers. Sailfish wordt dit jaar gelanceerd in combinatie met de Jolla smartphone.

Het is een afgeleide van MeeGo en heeft dus dezelfde open source grootouders als Tizen. Het is daarom ook, net als de meeste open besturingssystemen, behoorlijk aanpasbaar. Het is ook gewoon mogelijk om Android-apps op het systeem te draaien en kan zodoende al tijdens de lancering buigen op genoeg apps om je als gebruiker bezig te houden.

Van alle nieuwe besturingssystemen klinkt Sailfish het meest avontuurlijke, maar lijkt het ook het besturingssysteem te zijn dat de grootste kans heeft om niet te slagen. Toch is het bewonderenswaardig dat Jolla zo zijn nek uitsteekt met een besturingssysteem die draait op nieuwe apparatuur. We zijn in ieder geval zeer benieuwd hoe Sailfish en de smartphone van Jolla gaat werken.

Sailfish

Sailfish op een Nokia-smartphone. Humor is Jolla, ex-medewerkers van Nokia, niet vreemd.

Info: Jolla

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie