Review: Lenovo ThinkPad T430

Redactie WINMAG Pro
Lenovo staat al jaren bekend om zijn oerdegelijke zakelijke laptops met klassieke behuizing. Toch zijn de Chinezen met modellen als de X1 ook op de wat hippere toer gegaan. Dat ze hun oude vak nog wel degelijk verstaan bewijzen ze met de nieuwe T430.

Door de overdaad aan ultrabooks van de afgelopen tijd zou je bijna vergeten dat er ook nog ‘normale’ laptops te koop zijn. Wat dat betreft is het even schrikken als je de T430 uit de doos haalt. De laptop is namelijk echt van de oude stempel. Ondanks het vrij compacte 14 inch formaat is de T430 wel bijna 30 mm dik en weegt hij minimaal 2,17 kg, een flinke jongen dus.

Maar echt eerlijk is een dergelijke vergelijking natuurlijk niet, want de T430 is beslist geen ultrabook. De wat logge behuizing heeft namelijk wel een groot voordeel, hij is namelijk oerdegelijk. Het geheel is van de vertrouwde Lenovo-materialen gemaakt. De bovenkant heeft een rubberachtige bovenlaag, de rest van de behuizing is van hoogwaardig kunststof in de kenmerkende antracietgrijze Lenovo-kleur.

Een veelvoud aan aansluitingen

De wat dikkere behuizing heeft ook nog andere voordelen, er is namelijk genoeg ruimte voor aansluitingen en een optische drive. Links vind je twee usb 3.0-poorten, een displayport, een hoofdtelefoonaansluiting en een vga-poort. Aan de rechterkant bevind zich de dvd-brander, een 4-in-1-sd-kaartlezer, een usb 2.0-poort en een Express Card-lezer. 

Ook aan de achterzijde zitten nog een drietal aansluitingen, voor de netstroom, een ethernetpoort en een zogenoemde always-on-usb 2.0-aansluiting waarmee je ook als de laptop uitgeschakeld is bijvoorbeeld je telefoon kunt opladen. Met zoveel aansluitingen blijft er nog maar weinig te wensen over.

Het openklappen van het scherm vergt enige gewenning. De rand van het scherm loopt vrij ver door zodat hij niet snel uit zichzelf open kan gaan, bovendien moet je de klep met een schuifje aan de rechterkant eerst ontgrendelen. De stalen scharnieren van het scherm voelen erg solide aan.

Toetsenbord en trackpad

Na het openklappen hebben we zicht op wederom een onmiskenbaar Lenovo-ontwerp. Het design van het toetsenbord en touchpad vind je terug op vrijwel elke ThinkPad. Dat is ook niet zo gek, het blijft namelijk één van de beste toetsenbordontwerpen op de markt. Het toestsenbord is ook verlicht, zij het wel op een wat primitieve manier. De verlichting komt namelijk van een led-lampje vanaf de bovenkant van het scherm. De verlichting onder het toetsenbord vinden we toch wat chiquer ogen, zeker bij een laptop van deze kwaliteit.

Over het trackpad zijn we wat minder enthousiast. We vinden het oppervlakte wat aan de kleine kant en bovendien loopt hij vrijwel naadloos over in de behuizing. Hierdoor ben je soms ongemerkt buiten de trackpad aan het werken. De knoppen werken wel uitstekend en Lenovo plaatst aan de rechterzijde een vingerafdruklezer, een handige manier om je laptop te beveiligen.

Lenovo T430 keyboard

Het display

Het scherm in de T430 heeft een diagonaal van 14-inch. Bij het samenstellen van je laptop kun je bovendien kiezen uit twee verschillende panelen, HD of HD+. In ons testmodel zit de HD+-variant, een display met een resolutie van 1600 bij 900 pixels en een lichtopbrengst van 250 nits. De HD moet het doen met 1366 bij 768 en 200 nits.

Over het scherm zijn we redelijk enthousiast. De resolutie is prima voor een scherm van 14-inch. Er is genoeg werkruimte zonder dat iconen en tekst te klein wordt weergegeven. De kijkhoek valt echter wel wat tegen.

Verschillende hardwareconfiguraties

De T430 is geheel naar eigen wens samen te stellen in verschillende hardwareconfiguraties, waaronder een aantal nieuwe Ivy Bridge-processoren. Ons testmodel heeft een Intel Core i5 3210M met een kloksnelheid van 2,5 GHz en 4 GB intern geheugen. Als je veel grafische toepassingen gebruikt kun je kiezen voor een losse grafische kaart in de vorm van een Nvidia NVS 5400M.

Voor opslag zijn er een aantal harde schijven en ssd’s leverbaar in verschillende capaciteiten. Ons testmodel heeft een 500 GB harde schijf. Toch zouden wij kiezen voor een ssd. Je levert wel wat opslagruimte in maar krijgt daarvoor wel veel snelheid terug. Ook zijn ssd’s schokbestendiger.   

Lenovo T430

Software en prestaties

Het besturingssysteem van onze T430 is Windows 7 Professional. Zoals bij veel van hun ThinkPad-modellen installeert Lenovo standaard een aantal tools waarmee je data kunt beveiligen, je systeem kunt herstellen of een back-up kunt maken. Ook is er de Lenovo Simple Tab, een soort Windows 8-achtige omgeving met tegels. De tools zijn nuttig maar van die nieuwe omgeving zien we echt het nut niet. Zeker voor zakelijk gebruik zit je niet op zo’n logge omgeving te wachten.

Over de accuduur en de prestaties van de T430 zijn we erg enthousiast. De laptop biedt voldoende snelheid voor vrijwel alle kantoortoepassingen en daarbij hield de accu het ook nog vrij lang vol. Onze T430 was uitgerust met de standaard 6-cell accu, maar ook een 9-cell accu met een werktijd van meer dan 13 uur behoort tot de mogelijkheden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie