Review: Acer Iconia Tab A510

Redactie WINMAG Pro
Acer heeft tot nu toe weinig successen behaald op de tabletmarkt. Hun eerste serieuze poging om de iPad 2 concurrentie te bieden was met de Iconia Tab A500. Deze kwam echter op heel wat punten te kort. Doet de opvolger, de A510, het beter?

Eén van de punten waar Acer wat steken liet vallen was met de behuizing. De A500 was vrij zwaar en dik, zeker in vergelijking met de lichte en dunne iPad 2. De opvolger, de A510, doet het op dit vlak iets beter maar is beslist geen vedergewicht. Met zijn 680 gram is hij 79 gram zwaarder dan de iPad 2 en 48 gram zwaarder dan de Asus Transformer Pad TF300. Hierdoor voelt de tablet met name wanneer je hem vasthoudt met één hand te zwaar aan.

De behuizing van de A510 is erg solide. In tegenstelling tot de A500, waarbij Acer koos voor een aluminium achterkant, is die bij diens opvolger van een wat rubberachtig materiaal voorzien. Hierdoor ligt de tablet lekker in de hand en hoef je niet bang te zijn dat hij bijvoorbeeld uit je handen glijdt. Bovendien is het materiaal erg krasvast.

Met het aantal aansluitingen is de Acer A510 vrij standaard. Je hebt de beschikking over een micro-hdmi-poort, een micro-usb-aansluiting, een ingang voor een hoofdtelefoon en een micro-sd-kaartlezer. Voor de micro-usb-aansluiting levert Acer nog een verloopstekkertje mee waarmee je deze omgezet wordt naar een ‘gewone’ usb-poort. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een externe harde schijf aansluitingen of een usb-stick. Verder is er een camera aan de voorkant en een vijfmegapixel-variant aan de achterzijde.

Een belangrijk aspect van een tablet is natuurlijk het scherm. Net als bij de A500 kiest Acer opnieuw niet voor een ips-paneel. Ook de A510 gebruikt een va-paneel met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, wat je goed kunt merken in gebruik. De kleuren zijn wat flets en minder natuurgetrouw dan bijvoorbeeld bij de Transformer TF300. Ook de kijkhoeken zijn minder goed. Een gemiste kans dus van Acer want ips-panelen zijn lang niet meer zo kostbaar als vroeger.

Over de rest van de hardware zijn we meer te spreken. Net als veel nieuwe Android-tablets heeft ook de Acer een Nvidia Tegra 3-chip. Deze beschikt over meer dan genoeg rekenkracht waardoor de tablet zich soepel laat bedienen. Voor de opslag van je data heb je de beschikking over 32 GB, wat meer dan genoeg is voor een ruime hoeveelheid apps, foto’s en muziek.

Acer’s tablet maakt gebruik van de recentste versie van Android, 4.0. De Taiwanezen kiezen hierbij voor meer eigen inbreng dan bijvoorbeeld Asus. De meest opvallende toevoeging is de Acer Ring, een menu wat je kunt oproepen met de stip in het midden van de taakbalk. Het biedt een aantal snelkoppelingen naar apps en browser-favorieten, die je kunt aanklikken vanuit een rond menu. Het werkt allemaal prima, wel vragen we ons af hoe vaak je het in de praktijk zult gebruiken. In Android zelf kost het openen van een app namelijk evenveel handelingen.

Android 4.0 laat zich op de A510 prima bedienen. Alles start snel genoeg op en het browsen gaat ook vlot genoeg. Een grote stap voorwaarts ten opzichte van de voorganger. Ondanks de toegenomen prestaties heeft de A510 een prima accuduur. Na ongeveer negen uur moest de tablet bij normaal gebruik aan de lader. Er zijn tablets die het nog beter doen, maar het is zeker geen slechte score.

Acer A510 detail

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie