Overheid neust regelmatig in Facebook-gebruikersdata

Redactie WINMAG Pro
Steeds vaker vraagt de Nederlandse overheid Facebook om informatie. Overheidsdiensten hebben in de eerste helft van dit jaar gegevens van 45 accounts opgevraagd. Dit was verspreid in 41 verschillende dataverzoeken.

Dit meldt Nu.nl. Verder blijkt uit een halfjaarlijks rapport van Facebook dat in iets meer dan de helft van de gevallen ook daadwerkelijk data overhandigd werd door Facebook. Het is niet de eerste keer dat de socialmediawebsite met zulke cijfers komt, het is namelijk de derde keer. De Nederlandse overheid vroeg in de tweede helft van vorig jaar gegevens van 28 accounts, ze ontving uiteindelijk van 36 procent van de aanvragen ook de gebruikersgegevens, wat neerkomt op tien accounts. In de eerste helft van vorig jaar diende de overheid vijftien verzoeken in. Er werd toen in iets meer dan een derde van de gevallen data overhandigd.

Niet heel groot

Als je kijkt naar andere Europese landen is het aantal verzoeken dat de Nederlandse overheid indient niet heel groot. Neem als voorbeeld België, daar werden gegevens van 246 gebruikers opgevraagd. Facebook overhandigde data van iets meer dan de helft van de verzoeken.

Verder werd er in Nederland in de eerste helft van dit jaar geen materiaal offline gehaald in verband met overheidsrestricties. Het komt sowieso in Westerse landen zelden voor. In bijvoorbeeld India werden bijna vijfduizend Facebook-posts verwijderd.

Groeien

Internationaal ziet Facebook het aantal dataverzoeken door overheidsinstanties groeien. De Amerikaanse regering doet de meeste dataverzoeken. In de afgelopen zes maanden deed het 15.433 verzoeken. In tachtig procent van de gevallen werd er data overhandigd.

Vaak hebben de verzoeken betrekking op de naam, registratiedatum of IP-adressen. Het overgrote deel van de verzoeken heeft te maken met criminele activiteiten, zoals diefstal en ontvoering, zo zegt Facebook.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie