Google wil CAPTCHA vervangen met simpel vinkje

markscholten
Je komt ze overal tegen: bij het inschrijven op nieuwsbrieven, aanmaken van accounts of op iedere andere plek waar de site-eigenaar graag ziet dat je je identificeert als mens: CAPTCHA’s. Google wil deze vervangen voor een veel simpeler oplossing.

Het aflezen en invoeren van CAPTCHA’s is voor veel internetgebruikers een vervelende bezigheid. Vaak zijn de cijfer- en lettercombinaties lastig te lezen, waarna je weer een nieuw onleesbaar venstertje krijgt voorgeschoteld. Google wil hier een einde aan maken met het uitbrengen van hun reCAPTCHA-api. Volgens Google werkte het oude systeem lang niet zo goed als de alomtegenwoordigheid van de CAPTCHA wel deed vermoeden.

‘Hoewel de nieuwe reCAPTCHA api misschien simpel overkomt, zit er een heleboel ingewikkelde technologie achter dat simpele vinkje. CAPTCHA’s zijn lang afhankelijk geweest van de onmogelijkheid voor bots om doorgekraste tekst uit te lezen, maar uit onderzoek blijkt dat de huidige techniek deze varianten in 99,8 procent van de gevallen kan ontcijferen.’

Risicoanalyse

De nieuwe reCAPTCHA draait op de achtergrond een risicoanalyse, die beslist of je alleen een vinkje hoeft te zetten of dat er verdere analyse nodig is om te zien of je wel echt een mens bent. Dat zou echter veel minder vaak voor moeten komen dan dat je met een enkele klik klaar bent. Verschillende websites, waaronder de Humble Bundle en WordPress hebben de nieuwe api reeds ingevoerd.

Mobiel

Google wil deze reCAPTCHA’s ook beschikbaar maken op mobiele telefoons, gezien die veel worden gebruikt om te internetten. Dit moet gaan gebeuren door mensen vergelijkbare plaatjes voor te schotelen, waarbij ze de overeenkomende beelden moeten selecteren uit een lijst. Dit zou voor bots erg lastig moeten zijn.