De 25 slechtste wachtwoorden van 2014

Peter Güldenpfennig
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: simpele wachtwoorden werken niet! Toch is en blijft dit helaas tegen dovemansoren gezegd, zo blijkt uit de jaarlijkse 'slechtste wachtwoorden'-lijst van SplashData.

De lijst van SplashData, die passwordmanagementtools leveren, komt wat ongelooflijk over. Met name de absolute nummer 1 van slechtste wachtwoorden, 123456, is het stomste wachtwoord wat we ooit hebben gehoord. Toch worden dit soort wachtwoorden nog veelvuldig gebruikt. De lijst komt voort uit 3,3 miljoen gelekte wachtwoorden van Noord-Amerikaanse en West-Europese gebruikers. Hieronder de lijst van 2014 en de plek in de lijst die het betreffende wachtwoord in 2013 had.

Slechtse wachtwoorden van 2014
De slechtste wachtwoorden van 2014, via SplashData

Tips voor een sterk wachtwoord

Ook geeft SplashData enkele tips voor een sterk wachtwoord. Voor de hand liggend, maar helaas nog steeds nodig:

  • Gebruik wachtwoorden van acht letters en cijfers of meer en gebruik hierin combinaties van letters en cijfers
  • Voorkom gebruik van dezelfde gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie voor meerdere websites
  • Gebruik een passwordmanager om je wachtwoorden te organiseren en beschermen, gerandomiseerde wachtwoorden te maken en automatisch in te loggen op websites waarbij je een wachtwoord nodig hebt
afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter