Cybercriminelen verdienen investering in malware ruimschoots terug

markscholten
Uit onderzoek van anti-virusbedrijf Kaspersky blijkt dat door dalende prijzen van malware- en spampakketten, hacken de afgelopen jaren een stuk simpeler en aantrekkelijker is geworden.

Cybercriminelen maken volgens Kaspersky regelmatig gebruik van kant-en-klare pakketten om bijvoorbeeld massale spammails rond te sturen. Zo’n pakket met een mailing kost de crimineel volgens het onderzoek van Kaspersky ongeveer 120 euro, terwijl hij of zij met deze mailing al snel 8.000 euro verdient. Deze pakketten zijn bovendien zo makkelijk te bedienen, dat hackers steeds minder kennis van zaken nodig hebben om flinke hoeveelheden geld te verdienen.

Smartphones

Bij aanschaf van ransomware op de smartphone, ingebracht via een simpel te bedienen trojan, moet een cybercrimineel ongeveer 800 euro ophoesten. Per smartphone die weer wordt vrijgegeven ontvangt de crimineel naar schatting tussen de acht en honderdvijftig euro van het slachtoffer. Met honderd slachtoffers, niet een heel groot aantal, kan de winst al in de vijftienduizend euro lopen.

Banken

Bankfraude blijkt volgens Kaspersky de meest populaire vorm van cybercriminaliteit. Het kost de crimineel al snel 2.400 euro om de malware aan te schaffen, maar het levert per slachtoffer al snel zeshonderd euro op. Zo verdienen cybercriminelen met dit soort malware al snel bedragen die ver in de vijftigduizend euro lopen.