Consumentenbond naar rechter om updates bij Samsung af te dwingen
Vanwege de dagelijkse cyberdreigingen is het regelmatig en over een langere periode updaten van het besturingssysteem van een smartphone van essentieel belang. De telefoons van Samsung draaien op Android met een eigen schil van de Taiwanese fabrikant.
Lekken en kwetsbaarheden
In Android ontstaan regelmatig lekken en kwetsbaarheden, die in de meeste gevallen met updates te verhelpen zijn. Op het moment dat updates voor de Android-toestellen van Samsung achterwege blijven, ontstaan er nadelige situaties voor de gebruikers. De smartphone wordt dan een gewillig object voor hackers en het is dan niet verstandig om vertrouwelijke zaken op de smartphone te doen.
Gehele technische levensduur
Smartphones van Samsung zijn zowel in de particuliere als zakelijke markt enorm populair. De toestellen zijn degelijk vervaardigd en hebben daardoor een lange technische levensduur. Vanwege de relatief hoge aanschafprijs van Samsung smartphones vervangt niet elke (zakelijke) gebruiker zijn toestel om de twee jaar. De Consumentenbond wil dat Samsung zijn smartphones gedurende de gehele technische levensduur van updates blijft voorzien.
Bodemprocedure
In februari 2016 had de Consumentenbond al een kort geding tegen Samsung aangespannen. Vanwege de complexiteit van de zaak kwam de rechter niet tot een inhoudelijk oordeel in de kortgedingprocedure. De Consumentenbond is vervolgens een bodemprocedure gestart die maandag 26 maart van start gaat.
Overigens heeft Samsung zijn leven sinds de eerste dagvaarding in februari 2016 wel iets gebeterd. Een deel van de toestellen krijgt inmiddels een maandelijkse update. Maar dat geldt helaas niet voor al hun smartphones. Samsung laat in een reactie weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.