Commentaar: Microsoft pakt prosumer en kleine mkb onnodig hard met licentievoorwaarden Office 2013

Commentaar: Microsoft pakt prosumer en kleine mkb onnodig hard met licentievoorwaarden Office 2013

Redactie WINMAG Pro
Microsoft's nieuwe kantoorpakket heeft heel wat stof doen opwaaien. Niet de software zelf, maar nieuwe licentievoorwaarden staan ter discussie. Weet waar je aan begint voor je het pakket aanschaft.

Koop je Office 2013, dan is dat voor één pc. De software is niet overdraagbaar naar een ander systeem, zo staat duidelijk in de licentievoorwaarden. Gaat je pc stuk, dan koop je een nieuwe licentie. Voer je een upgrade van je systeem uit, dan koop je een nieuwe licentie. Wordt je pc gestolen, dan ben je ook je licentie kwijt. En vervang je je hele systeem, dan koop je een nieuwe licentie.

Kortom: schaf je Office 2013 aan, dan is het hopen danwel bidden dat je systeem blijft werken in de huidige staat. Vervang je bijvoorbeeld een defect moederbord, dan ben je duurder uit dan je aanvankelijk zou denken. Niet alleen dat bord, maar ook je Office 2013-licentie zul je opnieuw moeten aanschaffen. Heb je binnenkort plannen om je systeem te vervangen, dan kun je beter wachten met het aanschaffen danwel installeren van Office 2013. Nieuw is het niet: het is de licenseringstechniek die we ook kennen van oem-installaties van bijvoorbeeld Windows.

Software Assurance

Voor wat grotere bedrijven hebben de nieuwe licentievoorwaarden niet zoveel gevolgen. Zij werken voornamelijk met Software Assurance-licenties, het zakelijke licentiesysteem van Microsoft. Ze leggen een x bedrag neer en krijgen daarmee niet alleen het recht op het gebruik van software, maar ook op support en gratis upgrades naar nieuwe versies. En in die licentievoorwaarden is de installatie wél losgekoppeld van de hardware. Don't bite the hands that feeds you, moet Microsoft gedacht hebben, want aan die groep verdient het bedrijf veel geld.

Retail

Maar de retail-licenties, de losse pakketjes, daar ligt de pijn. Office 2013 lijkt niet meer weggelegd voor de pc-enthousiasteling die regelmatig zijn hardware ververst. En het kleine kantoor of de eenpitter moet maar hopen dat alle systemen blijven werken. Zij moeten goed kijken of de huidige systemen niet binnenkort aan vervanging toe zijn. Maar dit is nu net niet de doelgroep waar de fabrikant grof geld aan verdient. Dat zijn die eerder genoemde groter bedrijven, en die blijven uit de wind.

Goodwill

Wat Microsoft hiermee wil? In ieder geval geen goodwill kweken, want hoewel het ze financieel niet echt zal schaden, echt bevorderlijk voor het imago is het niet. Zeker niet onder dat van de kritische consument. Niet handig in een tijd waarin deze groep ook nog overtuigd moet worden van andere Microsoft-noviteiten, zoals Windows 8, en de concurrentie met bijvoorbeeld LibreOffice 4 steeds scherpere alternatieven biedt.

Nee, de softwarefabrikant lijkt voornamelijk Office 365-licenties te willen slijten. Een Office 365 kent het nadeel niet; een dergelijke licensie is zelfs geldig op vijf systemen. En Office 365 is het product waar Microsoft op focust in de marketinguitingen. Het zou zomaar kunnen zijn dat Office 2013 de laatste volledig 'offline' versie van het kantoorpakket is. En dat is prima, maar de manier waarop Microsoft die transitie nu lijkt te forceren had ook netter gekund.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie