Column | Massale inzet van bots, manipulatie van de hoogste orde
Bots die worden ingezet om een uitslag te beïnvloeden bij een talentenjacht. Het klinkt als iets kleins, maar toont in het echt iets veel groters. Manipulatie van de eerste categorie. Wie of wat kunnen we nog geloven?
Het voorval gebeurde afgelopen maand, half mei, tijdens The Voice Kids: een jeugdversie van het immens populaire talentenshowprogramma The Voice. Duizenden fraudulente bots werden ingezet om de winst van de dochter van een miljonair te bereiken. Nadat Mikella Abramova met 56,5 procent aan stemmen won, begonnen de twijfels. Alles deed vermoeden naar een oneerlijke uitslag. Channel One TV, de Russissche uitzender van The Voice Kids, schakelde cybersecuritybedrijf Group-IB in om te bepalen of de uitslag inderdaad het resultaat van vals spel was.
Group-IB
Group-IB stelt dat er meer dan 8.000 berichten zijn verstuurd, afkomstig van 300 telefoonnummers. Het bedrijf voegt toe dat de versturing van deze berichten geautomatiseerd is. Group IB brengt later een volledig rapport uit. Channel One benadrukt dat het onderzoek niet in gang gezet is om jacht te maken op de mogelijke dader, maar om de betrouwbaarheid van het stemproces in de toekomst te versterken.
Het is uiteraard niet het eerste voorval waarbij Rusland technologische middelen inzet om de werkelijkheid te beïnvloeden, maar in werkelijkheid blijft het schrikbarend dat Rusland zelfs op deze stemmingen ongemerkt invloed uitoefent. Natuurlijk wisten we dat in Rusland werkelijk alles te koop is, en dat het land invloed had op het huidige presidentschap van Donald Trump, en dat het digitaal probeerde in te breken om de verkiezingen in Nederland te manipuleren. Het was allemaal al ruimschoots bekend. Maar accepteren, dat nooit.
Overheid
De Nederlandse en Europese overheid doen er naar eigen zeggen alles aan om Rusland, en overigens ook andere landen die binnen proberen te dringen, buiten te houden. Maar eenvoudig is dat niet. Waar je vroeger ‘slechts’ de landgrenzen hoefde te bewaken om je land veilig te houden, heb je nu te maken met technologische trucjes van de hoogste categorie. De AIVD probeert ons dan wel te beschermen, maar Rusland zal ons een stap voorblijven. Altijd. Daarom moet de Europese Unie nog méér gaan samenwerken op het gebied van cybercrime. Eén front vormen. Alle kennis bij elkaar zetten. De verschillende invalshoeken met elkaar samenvoegen. Dan pas kunnen we écht een schild ophouden tegen de Russische inmenging. En weet Rusland dat er bij ons niets te halen valt.