Cobotstrategie voor jou bedrijf in 6 stappen

Cobotstrategie voor jou bedrijf in 6 stappen

Redactie WINMAG Pro

Steeds meer bedrijven zetten cobots in om hun productie te versnellen en flexibeler te maken. Volgens onderzoek van reichelt elektronik overweegt ruim 45 procent van de bedrijven om binnen een jaar met cobots aan de slag te gaan. Maar zonder een gedegen strategie is de kans op mislukking groot. In dit artikel krijg je een praktisch zesstappenplan om een succesvolle cobotstrategie op te zetten en knelpunten te vermijden.

"We zagen de potentie van cobots al een tijdje geleden en daarom bieden we veelzijdige modellen van verschillende fabrikanten aan. Er zijn echter een aantal strategische overwegingen en voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden voordat dergelijke cobots worden aangeschaft, om een succesvolle inzet te garanderen,” zegt Tobias Wölk, productmanager voor automatiseringstechnologie en actieve componenten bij Reichelt Elektronik. De 6 stappen zijn:

1. Definieer doelen en analyseer behoeften

Stel vast wat je wilt bereiken met cobots, zoals kostenreductie, kwaliteitsverbetering of capaciteitsvergroting. Start met een SWOT-analyse van je huidige processen. Leg daarna specifieke eisen vast, bijvoorbeeld op het gebied van output, veiligheid of ROI.

Budget is een kritische factor. Kijk naar beschikbare financieringsmogelijkheden en bereken vooraf terugverdientijd en besparingspotentieel, zoals op grondstoffen of manuele bewerking.

2. Selecteer de juiste cobot

De juiste cobot selecteren vereist inzicht in technische vereisten zoals draagcapaciteit, fouttolerantie en mate van samenwerking met mensen. Denk ook aan schaalbaarheid en compatibiliteit met bestaande systemen.

3. Voer een geschiktheidstest uit

Een pilotproject is cruciaal. Test de cobot op taakgeschiktheid, stel prestatiecriteria vast en check technische haalbaarheid. Stel een technisch concept op met vereisten voor werkplek, veiligheid en logistiek. De Quick Check aan het eind van deze fase verzekert dat alle voorwaarden kloppen.

4. Beoordeel risico’s en neem veiligheidsmaatregelen

Voordat de cobot operationeel is, doorloopt hij een risicobeoordeling volgens geldende normen, zoals DIN EN ISO 10218. Installeer sensoren, pas grijpers aan en gebruik fysieke afschermingen waar nodig. Zorg dat zowel product als medewerker veilig zijn.

5. Integreer de cobot in je processen

Bereid de integratie voor met opleiding van personeel. Cobots zijn vaak eenvoudig te programmeren via handgeleiding of visuele interfaces. Train de cobot op de taak en optimaliseer bewegingen voor precisie en veiligheid. De proefperiode moet resulteren in een soepel geïntegreerde cobot.

6. Monitor en onderhoud continu

Blijf de prestaties volgen. Regelmatige evaluatie helpt om bij te sturen bij veranderingen in productie-eisen. Voer preventief onderhoud uit, houd software up-to-date en vervang versleten onderdelen tijdig. Feedbackloops zorgen voor continue optimalisatie.

Neem een doordachte beslissing

Met dit stappenplan maak je onderbouwde keuzes voor cobotimplementatie. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Overweeg een beursbezoek om je verder te oriënteren en modellen in actie te zien.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie