'Cloud is noodzaak voor het mkb'
Door de bomen is het bos niet meer te zien als het gaat om cloud computing. Vrijwel iedere leverancier heeft een cloud-aanbieding of heeft in ieder geval op zijn traditionele producten en diensten de sticker ‘cloud’ geplakt. Dat maakt het voor mkb-ondernemers niet eenvoudiger om erachter te komen wat het is en welke voordelen eruit te halen zijn. Dae Punt: 'Als Henri Ford vroeger had gemaakt wat klanten destijds wilden, waren er meer paarden voor de wagen gekomen, niet een auto. Dat geldt hetzelfde voor cloud. Mensen zijn gewend om op een bepaalde manier te werken, maar ondernemers willen niet zozeer nieuwe of snellere servers, ze willen zonder problemen kunnen werken op hun pc.'
Cloud computing
Er zijn op ieder niveau cloudproducten en –diensten te koop. Om eerst maar eens te beginnen met een definitie, hoewel die ook niet eensluidend is in de markt. Cloud computing is het via een webbrowser toegang krijgen tot it-middelen. Dat kan infrastructuur of rekenkracht zijn, maar ook een applicatie of bedrijfsdata. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld het werkplekbeheer vanuit de cloud te doen. Microsoft biedt daarvoor de dienst Windows Intune.
Bas Paumen, Lead Windows Business Group bij Microsoft: 'Dat is erop gericht om de pc’s binnen een bedrijf actief te behoeden voor problemen.' De applicatie draait in het datacenter van Microsoft en via een webbrowser kan de beheerder bij de mkb-ondernemer of bij zijn it-dienstverlener zorgen dat alle werkstations worden voorzien van de juiste antivirussoftware, patches en updates. 'Alles wordt vanaf een centrale plek bijgewerkt, daar heb je als klant geen omkijken meer naar.' Een groot voordeel van deze oplossing is dat het schaalbaar is en dat de kosten van tevoren vaststaan. Er is geen eigen hardware meer nodig, je betaalt 11 euro per gebruiker per maand. Ga je meer werkplekken gebruiken, of heb je er juist minder nodig, dan is dat heel eenvoudig te regelen. Zodra er zich weer een verandering in je personeelsbestand voordoet, wijzig je het abonnement weer. Onbeperkt.
Toch waarschuwt Robert de Windt van Matrix42-distributeur Windmark ervoor niet klakkeloos je werkplekbeheer naar de cloud te verhuizen. 'Je vertrouwt al je asset-informatie toe aan de cloud, dat kan best eens privacygevoelige informatie zijn. Zoek van tevoren heel goed uit hoe het zit met de verantwoordelijkheid van je cloud-provider.' Ook adviseert hij om goed te kijken naar de integratie van de clouddienst met je bestaande applicaties.
Martin Kooiman, directeur van it-dienstverlener WinSys, gaat een stap verder. Hij vindt dat cloud computing een bom legt onder het reguliere systeembeheer. 'De rol van systeembeheerders verandert, sterker nog, ik denk dat die functie in zijn huidige vorm over twee tot drie jaar zelfs volledig verdwenen is.' De nieuwe beheerder zal meer verstand moeten hebben van de inrichting van een cloudoplossing. Vooral de kleinere mkb’ers maken veelal gebruik van Office en een administratiepakket. Het beheer en onderhoud van die pakketten loopt terug, dat wordt namelijk in toenemende mate door de leveranciers in de cloud gedaan. Waar voorheen veel geld ging zitten in it-beheer, of dat nu door een eigen medewerker of door een it-dienstverlener werd gedaan, kan met de komst van cloud computing flink worden bespaard op de kosten, omdat veel van dat werk al centraal in de cloud gebeurt.
Online werkplekken
Weer een andere vorm van beheer vanuit de cloud is het geheel uitbesteden van werkplekken, zoals bijvoorbeeld aan Fujitsu. Peter van ’t Verlaat, director presales bij Fujitsu: 'Het enige dat je als mkb-ondernemer dan nog nodig hebt is een terminal. Via die computer maak je gebruik van de infrastructuur die in ons datacentrum staat. Daar kun je vervolgens zelf applicaties op installeren, onderhouden en gebruiken, maar je kunt apps ook als Software-as-a-Service uit de cloud afnemen.'
Volgens Dae Punt is een private cloud (zie kader) te duur voor het mkb: 'Een mkb-onderneming is te klein om dedicated infrastructuur in een datacenter te betalen.' Voor het mkb zijn grote cloud-leveranciers als Microsoft en Google een prima en veilig alternatief. Toch merkt Punt ook dat veel ondernemers terughoudend zijn. 'We merken een emotionele barrière bij ondernemers op het moment dat we ze willen migreren naar de cloud. Ze willen graag besparen op onderhoudskosten, maar ze vinden het lastig om hun gegevens vanaf de server onder hun bureau naar de grote onbekende cloud te verhuizen. Daarbij heeft Google binnen het mkb een slechte naam, doordat ze onder meer gepersonaliseerde advertenties laten zien bij zoekopdrachten. Grote bedrijven prikken daar doorheen, maar veel mkb’ers ervaren dat als inbreuk op hun privacy.'
Punt start bij ondernemers altijd met de verhuizing van e-mail en agenda’s naar de cloud. Google heeft namelijk veel extra apps in zijn cloudoplossing Google Apps gebouwd, die het leven van veel ondernemers flink kunnen veraangenamen. Zo is het mogelijk een koppeling vanuit e-mail met het crm-pakket Salesforce.com te maken. Als deze eerste stap eenmaal gezet is, blijken veel ondernemers de stap om bijvoorbeeld het financiële pakket naar de cloud te brengen, veel minder groot te vinden.
Veiligheid
Maar hoe zit dat dan met de veiligheid van al die gegevens en waar blijven die dan? Punt lacht. 'Ik zeg altijd met een knipoog tegen klanten: “Als jullie bedrijf één procent van het beveiligingsbudget had van Google, dan zou het hier honderd keer beter beveiligd zijn dan nu”. Natuurlijk zijn Google en Microsoft vaak in het nieuws, maar de vraag is: Kun jij het als ondernemer beter? Cloud computing is een noodzaak voor het mkb', aldus Punt. Hij ziet bedrijven waar de automatisering van redelijk goed tot slecht is geregeld. Cloud computing brengt daarin eenheid aan. Daarnaast biedt het enorme flexibiliteit en kostenvoordeel. Niet alleen mkb’ers zijn trouwens zoekende, de hele ict-sector zoekt naar de juiste vorm van cloud computing. Het zou moeten worden als water uit de kraan, maar op dit moment zijn er nog teveel verschillende kranen, verschillende soorten water en verschillende waterbedrijven.