ChatGPT wordt waarschijnlijk al gebruikt bij nationale cyberaanvallen

Redactie WINMAG Pro

BlackBerry publiceert vandaag nieuw onderzoek waaruit blijkt dat de helft (51%) van de IT-professionals voorspelt dat we minder dan een jaar verwijderd zijn van een succesvolle cyberaanval waarbij ChatGPT wordt ingezet

Nieuw speelveld

Uit het onderzoek blijkt dat internationale respondenten vinden dat ChatGPT over het algemeen voor "goede" doeleinden wordt gebruikt. Toch erkent 74 procent dat het een potentiële bedreiging voor de cyberveiligheid vormt en zegt zich zorgen te maken. Hoewel de meningen verschillen over hoe die dreiging zich zou kunnen manifesteren, is het vermogen van ChatGPT om wereldwijd hackers te helpen bij het opstellen van realistischere en geloofwaardigere e-mails de grootste zorg (53%).

Gevolgd door de mogelijkheid voor minder ervaren hackers om hun technische kennis te verbeteren en meer gespecialiseerde vaardigheden te ontwikkelen (49%) en het gebruik ervan voor het verspreiden van desinformatie (49%).

Shishir Singh, Chief Technology Officer, Cybersecurity bij BlackBerry legt uit: "De invloed van ChatGPT in de cyberindustrie zal op termijn ongetwijfeld toenemen. We hebben allemaal veel hypes en bangmakerij gezien, maar de tendens in de industrie blijft vrij pragmatisch - en met een reden. Er zijn veel voordelen te behalen met deze geavanceerde technologie en we beginnen nog maar net, maar we moeten ook denken aan de mogelijke gevolgen. Naarmate de volwassenheid van het platform toeneemt, neemt ook de ervaring van hackers om toe het in te zetten. Dit zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om onszelf te verdedigen zonder zelf ook AI te gebruiken."

Cybersecurity zet in op AI

Uit de onderzoeksresultaten van BlackBerry blijkt dat de meerderheid (82%) van de IT-beslissers van plan is om de komende twee jaar te investeren in AI-gedreven cyberbeveiliging en bijna de helft (48%) is zelfs van plan om voor eind 2023 te investeren. Hoewel IT-beslissers denken dat ChatGPT de cyberbeveiliging van bedrijven zal verbeteren, blijkt uit het onderzoek ook dat 95 procent vindt dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om geavanceerde technologieën te reguleren. 

*Onderzoek uitgevoerd in januari 2023 door OnePoll namens BlackBerry onder 1.500 IT-beslissers in Noord-Amerika (VS en Canada), het Verenigd Koninkrijk en Australië.

 

Lees nu ook: 'Ziekenhuizen moeten weerbaarder worden gemaakt tegen Russische DDos-aanvallen'

En: Drie tips om geld te besparen op de aankoop van een telefoon

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie