Braskem sluit alliantie met TNO om recycling van polyolefine kunststofresiduen te verbeteren
Braskem sluit alliantie met TNO om recycling van polyolefine kunststofresiduen te verbeteren

Braskem sluit alliantie met TNO om recycling van polyolefine kunststofresiduen te verbeteren

Redactie WINMAG Pro

Het onderzoek heeft tot doel op grotere schaal innovatieve recyclingtechnologie in te zetten ter stimulering van een circulaire economie

Braskem, wereldmarktleider in de productie van petrochemicaliën, kondigt met trots een samenwerking aan met TNO, gericht op het verbeteren van circulariteit en duurzaamheid in de kunststofindustrie. Binnen een zogenaamd Joint Development Agreement (JDA, gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst) bevorderen Braskem en TNO onderzoek naar en de ontwikkeling van de geavanceerde TNO Möbius recyclingtechnologie. Deze dissolutie-technologie is in staat om polymeren en additieven op een efficiënte en milieuvriendelijke manier te recyclen. 

"Deze samenwerking met  TNO komt voort uit Braskem’s toewijding voor duurzaamheid en circulariteit. Door het ontwikkelen van geavanceerde recyclingtechnologieën willen we niet alleen plastic afval bestrijden, maar in de hele waardeketen een circulaire economie stimuleren," zegt Antonio Queiroz, Vice President van Innovation, Technology and Sustainable Development bij Braskem.

Onderzoek naar haalbaarheid en schaalbaarheid van innovatie

Aangezien Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn, zijn innovatieve recyclingtechnologieën nodig die efficiënt en energiezuinig zijn. Daarom heeft TNO de TNO Möbius recyclingtechnologie ontwikkeld, die een belangrijke rol zal spelen in het sluiten van de plasticsketen.

Het primaire doel van de samenwerking is om de haalbaarheid en schaalbaarheid van het innovatieve recyclingproces te onderzoeken. Door gebruik te maken van de TNO Möbius recyclingtechnologie streven Braskem en TNO ernaar om de zuivering van plasticresiduen te revolutioneren. Deze fysische recyclingtechniek wordt ingezet voor het selectief oplossen van bepaalde polymeren uit een plastic mix, gecombineerd met het verwijderen van onzuiverheden uit de polymeeroplossing waarna het gezuiverde polymeer wordt teruggewonnen. De recyclingdoorbraak belooft zuiver polymeerhars en 100% gescheiden producten op te leveren. Deze gerecyclede materialen kunnen vervolgens worden gebruikt in plastics voor allerlei toepassingen.

"We kijken ernaar uit om met Braskem aan dit geweldige project te werken. Door gezamenlijke innovatie willen we de grenzen van plastic recycling herdefiniëren en de weg vrijmaken voor een robuuste en duurzame toekomst," zegt Richard Braal, Division Director Industry bij TNO Energy and Materials Transition.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie