Boeken Getipt door redactie

Redactie WINMAG Pro

Ben je geïnteresseerd in de wereld van IT en wil je je hier meer in verdiepen? Wij hebben een aantal boeken, podcasts, films en series voor jou uitgekozen om je op een ontspannen manier kennis te laten maken of je kennis te vergroten op het gebied van IT.

 

Het spiegelpaleis van data

Auteur: Levien Noordeman

Pagina’s: 300

Prijs: € 26,99

Uitgeverij: Bot Uitgevers

Onze wereld is overgenomen door data en algoritmes. Van slimme tandenborstels tot regensensoren in verkeerslichten. Van gezichtsfilters op je telefoon naar deelscooters op de stoep. Onzichtbaar, onmisbaar, onontkoombaar? In Het Spiegelpaleis van data neemt Levien Nordeman je aan de hand van ontwerpers, filosofen en wetenschappers mee in een fascinerende wereld van data, algoritmes en AI. We ontdekken hoe grip krijgen op onze data wél kan, en wat nodig is om een andere en betere datasamenleving vorm te geven.

 

Manieren van zijn

Voorbij de menselijke intelligentie

Auteur: James Bridle

Pagina’s: 424

Prijs: € 29,99

Uitgeverij: Volt

Terwijl grote vorderingen worden gemaakt op het gebied van kunstmatige intelligentie, worden we ons ook bewuster van andere intelligenties die al die tijd bij ons waren, maar niet als zodanig werden herkend of erkend. Deze andere intelligenties zijn dieren, planten en natuurlijke systemen die steeds sneller hun complexiteit en kennis aan ons onthullen. Tegelijkertijd worden we ermee geconfronteerd hoe we met onze nieuwe technologieën hun uitsterven dreigen te veroorzaken, en daarmee uiteindelijk ook de onze. Filosoof, technoloog en kunstenaar James Bridle vertelt in Manieren van zijn een radicaal nieuw verhaal over ecologie, technologie en intelligentie. We moeten, zo stelt James, deze begrippen herdefiniëren om een betekenisvolle en vrije relatie op te bouwen met het niet-menselijke; een relatie die gebaseerd is op solidariteit en diversiteit. James boek is een diepgaande verkenning van de complexe wereld om ons heen en een waarschuwing voor de bedreiging die de steeds sneller voortschrijdende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie vormt voor ons bestaan.

 

Klara en de Zon

Auteur: Kazuo Ishiguro

Pagina’s: 352

Prijs: € 17,50

Uitgeverij: Atlas Contact

‘Klara en de Zon’ is een adembenemende roman van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro – schrijver van ‘Laat me nooit alleen’ en Booker Prize-winnaar ‘De rest van de dag’. Klara is een robot. Ze is een zogenaamde 'Kunstmatige Vriendin' met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na. ‘Klara en de Zon’ gunt ons een blik op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende boeken onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie