Bespaar geld en voorkom e-waste met refurbished

Bespaar geld en voorkom e-waste met refurbished

Redactie WINMAG Pro

Sinds een aantal jaar is er een nieuwe industrie in opkomst: de circulaire. Het principe is simpel. Spullen met waarde die worden afgeschreven inkopen, opknappen en vervolgens een tweede leven geven. Het is een win-win-win-win situatie waarbij zowel de verkoper, de koper, het milieu en natuurlijk het betreffende bedrijf erop vooruit gaan. Tegelijkertijd is niet ieder product geschikt. De meeste winst zit hem vooral in de techniek en de ICT.

Hoog verloop

Er wordt al jaren gewaarschuwd dat de productie van telefoons, laptops, routers en servers eindig is. Voor het maken van deze apparaten zijn namelijk zeldzame aardmineralen nodig, plus zeldzame en dure metalen zoals goud en platina. Daar komt bij dat het verloop van onze devices enorm hoog is. Door technologische vooruitgang is de smartphone van drie jaar geleden behoorlijk verouderd en ben je bijna gedwongen om een nieuw toestel te kopen.

Maar dan?

Maar wat doe je met de oude? Naar schatting ligger in in Nederland alleen al zo’n vijftien tot dertig miljoen mobiele telefoons te verpieteren in een la. Blijkbaar hebben Nederlanders een collectieve verzamelwoede als het gaat om oude devices. Weggooien krijgen we niet over ons hart. Bovendien is een reserve toestel natuurlijk ook wel handig. Maar serious, niemand gaat die Nokia koelkast uit haar jaar 2000 nog gebruiken. Behalve dan om te recyclen.

Een verborgen schatkist in de keukenlade?

En wat levert dat dan op? Als je uitgaat van duizend kilo aan oude telefoons, dan is dat behoorlijk wat: 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina. En dan heb je het alleen nog maar over de waardevolle stoffen. Veel van de mineralen die in jouw telefoon worden gebruikt zijn weliswaar niet duur, maar dat is dan vooral omdat onder erbarmelijke omstandigheden worden gewonnen in derde wereldlanden.

Bedrijfsapparatuur te koop!

Behalve consumenten hebben trouwens ook bedrijven er een handje van om apparatuur bij de vleet te verslijten. Je kunt je werknemers ook moeilijk met verouderde apparatuur opzadelen. Dat is slecht voor de werkefficiëntie en blij worden ze er ook niet van. En dus wordt veel bedrijfsapparatuur om de zoveel jaar vervangen. Vaak terwijl het nog prima meekan. Niet in Nederland, dan wel in veel andere landen waar de eisen wat minder hoog liggen.

Aliter Networks

Een bedrijf dat een goed lopend bedrijfsmodel heeft ontwikkeld op dit circulaire principe is Aliter Networks. Met kantoren in Nederland en Singapore kopen en verkopen ze oude apparatuur op een globale schaal.

Verkopen of doneren

De verkopende partij, meestal een bedrijf, kan kiezen uit twee opties. Of hij verkoopt de hele handel en is er dan gelijk vanaf, of hij doneert de waarde aan een goed doel naar keuze. Vervolgens wordt alle apparatuur opgeknapt en doorverkocht.

Levenslange garantie op een tweedehands

Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat het gros van deze spullen zeker niet in de categorie afdankertjes hoort. Zo biedt Aliter Networks een levenslange garantie op diverse varianten van de Cisco router. Het enige nadeel wat je hebt, is dat je een router van een aantal jaar oud hebt. Maar als je geen enorme eisen stelt aan het apparaat gaat deze nog vele jaren mee. Bovendien is de prijs van een refurbished router een heel stuk lager dan die van een nieuwe van een minder goed merk.

Vrijwel alle apparatuur geschikt

Refurbished beperkt zich overigens niet alleen tot routers. Eigenlijk alle netwerkapparatuur is hier zeer geschikt voor, net zoals computers, servers, en kantoorprinters. Aliter Networks is zeker niet het enige bedrijf dat hier een gat in de markt zit. Als je vandaag de dag jouw oude server kwijt wilt, dan kun je kiezen uit zeker een dozijn bedrijven die hem graag van je over willen nemen. 

Nieuw is zekerheid

Op deze manier kan een circulaire benadering dus heel goed werken voor bepaalde producten. De vraag is wel in hoeverre bedrijven het aandurven. Nu klinkt circulair al een heel stuk beter dan tweedehands, maar in veel gevallen kiezen bedrijven toch voor nieuw. Puur vanwege de garantie en veiligheid die dit biedt.

Gaat circulair de wereld veranderen?

Een belangrijk aspect van het slagen of falen van circulair in de komende jaren is dan ook het imago. Doe je er aan mee, zowel door te kopen als te verkopen, dan kies je voor een milieubewuste keuze, waarbij je er voor kiest om de grondstoffen uit je verouderde apparatuur in de economie te houden. Aan de andere kant moet de industrie bewijzen dat deze spullen ook daadwerkelijk bruikbaar zijn en blijven, anders krijgt het vooral een geitenwollensokken imago. En dat zou zonde zijn.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie