Belgische start-up Automatus verpulvert samen met 20.000 leerlingen wereldrecord hoofdrekenen op Pi-dag.
Vandaag – uitgerekend op de Pi-dag – namen ruim 1.000 klassen uit basisscholen over heel Vlaanderen en Nederland deel aan de wereldrecordpoging voor het meest aantal gemaakte rekenoefeningen in 60 minuten. Met succes: de 20.000 leerlingen maakten samen 8.5950.589 oefeningen. Initiatiefnemers zijn Seppe en zijn vader Marc Van Daele, die met hun start-up Automatus een webapplicatie ontwikkelden voor basisscholen om kinderen op een toegankelijke manier vlot te leren hoofdrekenen. 100 leerlingen namen deel aan dit wiskundefeestje vanop het kantoor van Automatus op de Hasseltse Corda INCubator; de andere leerlingen namen online deel.
De start-up Automatus zag het levenslicht in 2021. Seppe Van Daele behaalde de finale van de Gen Z Award van Jong Voka met zijn business idee voor een platform dat als digitaal alternatief fungeert voor de klassieke rekenblaadjes op school. Met die finaleplek overtuigde Seppe zijn vader Marc om het platform verder uit te bouwen. En zo geschiedde: Marc Van Daele gaf zijn job op en richtte samen met zijn zoon het bedrijf Automatus op. De naam Automatus is trouwens een speelse knipoog naar het feit dat je door vaak te oefenen, rekenoefeningen bijna vanzelf, automatisch, kan oplossen. "Hierdoor word je niet alleen sneller, maar hou je ook meer ruimte vrij in je hersenen voor moeilijkere oefeningen", aldus Seppe Van Daele.
Al rekenend de wereld veroveren
Ondertussen wordt Automatus gebruikt door heel wat Belgische en Nederlandse basisscholen. De tool omvat naast alle basisbewerkingen zoals splitsen, optellen, maaltafels en deeltafels ook oefeningen met geldrekenen, breuken en procenten. “In tegenstelling tot andere online rekentools, richt onze tool zich ook op kinderen die minder goed of minder snel zijn in hoofdrekenen”, licht Seppe Van Daele toe. “Dankzij kind-specifieke doeltijden wordt elke leerling op zijn niveau uitgedaagd en zo proberen we élke leerling te motiveren. Uit de feedback van leerkrachten blijkt dat we in dat opzet slagen en dat leerlingen effectief minder snel afhaken.”
Daarnaast zit er in Automatus een groepscomponent verwerkt. “Door het maken van de rekenoefeningen, krijgen leerlingen een puzzelstuk. Als alle leerlingen uit eenzelfde klas de puzzelstukken samenleggen, vormt dat een land. Zo kunnen ze dus al rekenend de wereld veroveren met de klas”, vervolgt Marc Van Daele.
Wereldrecord op Pi-dag
Seppe en Marc Van Daele proberen anders gezegd om van rekenen echt iets plezants te maken. Om dat plezier te onderstrepen, besloten ze om een wiskundefeestje op poten te zetten, in de vorm van een wereldrecordpoging. Als echte wiskundeliefhebbers prikten ze 14 maart oftewel Pi-dag als datum. De basisscholen reageerden enthousiast: in een mum van tijd registreerden ruim 1.000 scholen oftewel 20.000 leerlingen zich om deel te nemen aan het wereldrecord.
“Wij zijn ongelooflijk trots dat zoveel leerlingen en leerkrachten samen met ons dit wereldrecord willen vestigen. Zowel voor hen als voor ons is dit een onvergetelijke ervaring, want je maakt niet elke dag deel uit van een wereldrecord. Onze ligging op de Hasseltse Corda Campus maakte het extra indrukwekkend voor de leerlingen, want 6 klassen namen live deel vanop ons kantoor hier op de Corda INCubator. Deelnemen aan een wereldrecordpoging én tegelijk aangemoedigd worden door de medewerkers van alle andere start-ups die hier gevestigd zijn: dat maakt indruk op een kind. En op ons. Het is een zeer mooi moment in ons jonge bestaan. We kijken ernaar uit om de komende jaren nog meer kinderen te laten ondervinden hoe fijn rekenen kan zijn”, besluit Seppe Van Daele.
Kruisbestuiving Corda INCubator
Corda INCubator bracht niet alleen heel wat supporters op de been voor de wereldrecordpoging, het zorgde ook voor de nodige kruisbestuiving. Zo zorgde Corda-bewoner Cats & Dogs zorgde voor de nodige IT-ondersteuning zodat alle basisscholen probleemloos tegelijkertijd online konden deelnemen aan de wereldrecordpoging. Verder leverde ‘Digital for Youth’ laptops voor de 100 leerlingen die live vanop Corda NCubator deelnamen.