Bedrijven onvoldoende beschermd tegen DDoS-aanvallen door kennisgebrek
F5 vroeg tijdens Infosecurity Europe 2013 aan geselecteerde security-professionals in hoeverre ze op de hoogte waren van de recente DDoS-aanvallen, meer specifiek de DNS amplificatie-aanvallen. Slechts 10 procent gaf aan dat ze helder konden uitleggen hoe een dergelijke aanval werkt, en maar 11 procent stelde zeker te zijn dat de organisatie niets zou merken van een aanval in de dagelijkse werkzaamheden.
Moeilijker dan ooit
Daartegenover staat een grote groep respondenten (87 procent) die stelt dat het moeilijker dan ooit is om bedrijven te beschermen. Bijna een kwart zoekt de reden hiervoor bij BYOD, gevolgd door de complexiteit van de bedreigingen (20 procent) en de verandering in daders van traditionele hackers naar mensen die vanuit spionage of politieke motieven handelen (14 procent).
Weinig consistentie
Het onderzoek wees tevens uit dat de bescherming van applicaties en infrastructuur gevaar loopt door inconsistent beleid. Een grote meerderheid van 83 procent gaf aan dat ze onzeker zijn over de consistentie van beveiligings- en beschikbaarheidsafspraken binnen de IT-infrastructuur.
'De recente gebeurtenissen zoals de Spamhaus-aanval zouden een wake-up call moeten zijn voor veel bedrijven, maar veel professionals vinden de vernieuwingen in DDoS-aanvallen blijkbaar lastig te bevatten', aldus Wim Zandee, pre-sales manager North & East EMEA bij F5 Networks. 'Traditionele firewalls doen hun werk niet meer, en zeker wanneer applicaties naar de cloud worden gebracht, is het van cruciaal belang om beveiliging anders in te richten. Er moet meer intelligentie in beveiliging worden aangebracht om een organisatie effectief te beschermen.'