Bedrijfsveiligheid in de breedste zin van het woord
Bedrijven hebben dagelijks te maken met risico’s die de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar kunnen brengen. Het is daarom zaak een gedegen risicobeleid te voeren, waarbij alle mogelijke risico’s geïdentificeerd, gecontroleerd en zoveel mogelijk beheerst worden. Een compleet en efficiënt risicomanagement richt zich zowel op fysieke, als digitale beveiliging. Hieronder lees je meer over vijf onderdelen van bedrijfsveiligheid in de breedste zin van het woord.
Calamiteiten (cursus BHV en EHBO)
Gaat het over de fysieke veiligheid, dan zijn werkgevers verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor de medewerkers. Bij een of meerdere medewerkers ben je als werkgever verplicht om bedrijfshulpverlening (BHV) te regelen. Er dient dan altijd minimaal een BHV’er aanwezig te zijn die een beginnende brand kan bestrijden, een pand kan ontruimen en eerste hulp kan verlenen. Verder dient er ook een ontruimingsplan met vluchtroutes te zijn, en dien je brandbeveiligingsmaatregelen te nemen.
Lopen er mensen in bepaalde functies bovengemiddeld meer risico op fysiek letsel als gevolg van een bedrijfsongeval? Dan is het zeker geen overbodige luxe BHV’ers en / of de medewerkers of teams in kwestie een aanvullende cursus EHBO te laten volgen. Tijdens de cursus die bestaat uit online theorie en twee praktijkdagen doet een cursist uitgebreidere kennis op van het verlenen van eerste hulp
Inbraakbeveiliging
Om zaken die in het bedrijf aanwezig zijn te beschermen tegen diefstal (of het nu gaat om bijvoorbeeld dure machines, apparatuur of gegevensdragers), dien je uitgebreide beveiligingsmaatregelen te nemen. Denk aan goede buitenverlichting voorzien van bewegingssensoren, ramen en deuren met inbraakwerend hang- en sluitwerk, een alarmsysteem en eventueel beveiligingscamera’s. Maak ook met medewerkers met sleutels duidelijks afspraken over het openen en sluiten van het pand.
Een toegangssysteem
Binnen bepaalde bedrijven (denk bijvoorbeeld aan die in de financiële sector) is toegangscontrole een aanrader, zo niet een must. Met een toegangssysteem met bijvoorbeeld pasjes of druppels kan de toegang van medewerkers of klanten, cliënten of andere bezoekers tot het gehele bedrijfspand, of bepaalde afdelingen veilig en eenvoudig worden beheerd.
Cybersecurity
De wereld digitaliseert en automatiseert in hoog tempo. Het is dan ook niet vreemd dat naast fysieke beveiligingsmaatregelen tegenwoordig ook cybersecurity steeds meer aandacht krijgt. Anderzijds probeert men gegevens, netwerken, elektronische systemen, servers en computers en andere mobiele apparatuur technologisch te beschermen tegen malware en andere vormen van aanvallen. Anderzijds wordt er ook steeds meer geïnvesteerd in training in securitybewustzijn van medewerkers om ransomware- of malware-infecties, datalekken of zelfs financieel verlies te voorkomen.
Verzekeringen
Tot slot is het belangrijk je te beseffen dat je risico’s wilt kunt verkleinen, maar vaak niet helemaal tot nul. Zo is bijvoorbeeld een calamiteit zoals een bedrijfsongeval nooit helemaal te voorkomen. Daarom is het belangrijk om met onder meer een BHV en EHBO cursus zo goed mogelijk voorbereid op te zijn op het geval dát. Ook gebeurtenissen zoals brand, inbraak of een digitale aanval zijn niet altijd te voorkomen. Risicomanagement behelst daarom ook de beheersing van de (financiële) schade van incidenten. Denk aan een opstalverzekering of een bedrijfsschadeverzekering, of een cyberverzekering.
Bedrijfsbeveiliging draait kortgezegd om het identificeren en beheersen van risico’s van fysieke en digitale bedreigingen. Door dit voortdurend te doen maak je de kans op grote problemen een stuk kleiner.