Artikel 13 bedreigt Youtube

Redactie WINMAG Pro
Artikel 13, een door de Europese Unie voorgestelde auteursrechtrichtlijn, bedreigt volgens Youtube-CEO Susan Wojcicki honderdduizenden banen. 'Het internet zoals we dat nu kennen', vertelt Wojcicki, 'kan drastisch veranderen.'

De zogenaamde 'uploadfilter' zou betekenen dat miljoenen Youtube-contentmakers géén materiaal meer kunnen uploaden. 

Hoe zit dat?

Alhoewel artikel 13 een edel doeleinde stelt, namelijk de verdediging van creativiteit, stelt de richtlijn een selecte groep corporaties in staat om auteursrechtmaatregelen te treffen bij minimale schendingen. Wanneer een upload kortdurend videomateriaal bevat van zo'n corporatie, kan de video rechtmatig offline gehaald worden.

Daarnaast wordt Youtube geforceerd om diezelfde corporaties het recht te geven om de advertentie-inkomen te claimen. De vraag of een volledige afgifte van winst gewaarborgd is bij gebruik van een minimale hoeveelheid intellectueel eigendom; daar ligt de zorg en discussie. 

De oplossing 

Zowel Youtube als CEO Susan Wojcicki roepen op om de uiteindelijk verwoording van artikel 13 te beïnvloeden. In de toepasselijke stijl van een online mediaplatform als Youtube, draagt de site iedere contentmaker aan om video's rondom het onderwerp te creeëren. Ook op Twitter en Facebook kan je meedoen via #SaveYourInternet.

Artikel 13: regressie of progressie? 

Ongeacht of je fan bent van moderne media, is het belangrijk stil te staan bij de mogelijke gevolgen van zulke richtlijnen. Iedere regelgeving rondom auteursrecht dient als bouwsteen voor verdere ontwikkeling - of regressie, liggend aan jouw standpunt. Meedoen hoeft niet. Overwegen wél. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie