Apple vs. Qualcomm: wie krijgt een claim van 45 miljard?
LEES OOK: Intel houdt iPhone 11 met 5G tegen
De zaak draait onder andere om het machtsvertoon van Qualcomm.Qualcomm heeft de afgelopen jaren een belangrijke positie verkregen op de markt van telefoonchips die zorgen voor mobiele verbindingen. De chip is een onmisbaar onderdeel van de smartphone. Qualcomm heeft dankzij verschillende onderzoeken die het deed op veel dingen patent. Het is vrijwel onmogelijk om een smartphone te maken zonder te maken te krijgen met die patenten.
Afspraken Apple en Qualcomm
Apple maakte in 2007 al afspraken met Qualcomm. Qualcomm wilde destijds van elke verkochte iPhone vijf procent van de verkoopprijs ontvangen. Apple ging daar niet mee akkoord maar uiteindelijk kwamen de twee bedrijven tot een overeenkomst waarbij Apple per verkocht toestel $7,50 af moest staan. Die afspraak werd in 2011 uitgebreid: naast het standaardbedrag zou Qualcomm in de jaren erna voor miljarden dollars compenseren.
Daar hing wel de voorwaarde aan vast dat Apple voor haar productie alleen chips van Qualcomm zou gebruiken. Apple hield zich daaraan tot 2016. Toen klopte Intel op de deur. Vorig jaar wilde Apple van beide bedrijven chips gebruiken. Qualcomm was het daar niet mee eens. Mededingingsautoriteiten over de hele wereld waren het niet eens met de deal tussen Apple en Qualcomm. Ze vonden dat de chipmaker misbruik maakte van zijn dominante marktpositie. Door de afspraak kregen andere fabrikanten, zoals Intel, geen kans. Vorig jaar legde de Europese Commissie de chipmaker om die reden een boete van bijna een miljard euro op.